Nevrijeme ponovo zadesilo dio RS: Izgorjeli aparati, usjevi preživjeli

Milijana Latinović
Nevrijeme ponovo zadesilo dio RS: Izgorjeli aparati, usjevi preživjeli

Banjaluka - Strijelci "Protivgradne preventive RS" u subotu su ispalili 141 protivgradnu raketu i tako rastjerali crne oblake iznad Srpske, a od posljedica leda sačuvali su mnoga domaćinstva i usjeve.

Nakon tropskog dana i temperature koja je dostizala 35 stepeni Celzijusa, RS je u poslijepodnevnim časovima zadesilo olujno nevrijeme. Na cijelom branjenom području dejstvovalo je 47 protivgradnih stanica, a najviše raketa je ispaljeno na području Gradiške, njih 29, u Prijedoru 28, a u Derventi i Banjaluci po 27 raketa.

Poljoprivredni proizvođači kažu da je najvažnije to što je protivgradna zaštita na vrijeme reagovala, pa ih nevrijeme nije ostavilo u gubicima. Ipak, mnogi stanovnici banjalučkog naselja Lauš nisu mogli da izbjegnu štetu jer su im usljed udara groma pregorjeli aparati za domaćinstvo.

- Grom je udario u trafo-stanicu i u nekoliko domaćinstava nedaleko od stanice pokvarili su se televizori, kompjuteri i risiveri. Nije bilo svejedno, ljudi su se uplašili, a djeca pogotovo - rekao je predsjednik mjesne zajednice Lauš 1 Nebojša Matić i dodao da su posljedice udara groma osjetili mještani u ulicama Dušana Jokića, Karađorđevoj, te Milorada Umjenovića.

Za svega nekoliko minuta pljusak je potopio i banjalučku ulicu Krajiških brigada na zapadnom tranzitu gdje se izlila kanalizacija. Stanarima, koji su užurbano spasavali automobile i svoje stvari, voda je dopirala do koljena, a podrumi su bili pod vodom.

Nevrijeme je u opštini Prnjavor trajalo desetak minuta.

- Jak vjetar je polomio paradajz, oborio kukuruze, ali, na svu sreću, nije velika šteta - rekao je jedan od mještana u naselju Palačkovci kod Prnjavora Blaško Zemun.

Zbog nestabilnog vremena sistem protivgradne zaštite bio je u punoj pripravnosti i u opštini Derventa, gdje se razvio najveći gradonosni oblak. Iz protivgradnih stanica u Derventi ističu da se zapadno od ove opštine razvio najveći gradonosni oblak, širine 25 kilometara. Olujno nevrijeme je zahvatilo i Lijevče polje, a u nekoliko sela padao je grad.

- Kiša je dobrodošla za usjeve, posebno za povrće i kukuruz. Mjestimično je padao grad, ali nije bilo štete na usjevima - kazao je poljoprivrednik Duško Banjac.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da su strijelci protivgradne zaštite bili na nivou zadatka i sačuvali voće.

- Na području Potkozarja nije bilo čak ni kiše, a što se tiče Gradiške, situacija je dobra - rekao je Dojčinović. Dodaje da je od voćara sa područja Ugljevika, gdje se prostiru veliki voćnjaci, dobio informaciju da je voće i tamo sačuvano od nevremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana