Nevesinje: Probijen budžet,sporna putovanja

Vedrana Kulaga
Nevesinje: Probijen budžet,sporna putovanja

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je negativno mišljenje opštini Nevesinje za poslovanje u prošloj godini, nakon što su revizori utvrdili budžetski deficit u iznosu od oko pola miliona maraka i mnoge propuste u vezi sa službenim putovanjima i sprovođenjem javnih nabavki.

Revizijom konsolidovanog finansijskog izvještaja utvrđeno je da budžet za 2013. godinu nije u potpunosti pripremljen, donesen i izvršen prema propisanim aktima te da su stvarane obaveze pravljene do nivoa planiranih, a ne raspoloživih sredstava.

- Izvršenje budžeta je 5,77 miliona u odnosu na rebalans budžeta, a rashodi i izdaci su bili 6,22 miliona, pa je iskazan nepokriveni deficit od 451.302 KM - naveli su revizori.

Nadležni, prema ocjeni revizora, nisu uskladili ni interna akta kojima se regulišu obračun i isplata plata i naknada sa zakonskim propisima, a nisu uspostavljene ni na adekvatan način sprovođene kontrole rashoda za službena putovanja niti je regulisana potrošnja goriva za službena vozila. Opštinska administracija nije vodila ni evidenciju o broju pređenih kilometara na mjesečnom i godišnjem nivou. Za službena putovanja i smještaj u prošloj godini je potrošeno oko 68.000 KM, a najviše novca je dato za gorivo, oko 46.000 maraka, dnevnice za službena putovanja u zemlji iznosile su 9.340, a za službena putovanja u inostranstvu 4.216 maraka. Za ostale rashode po osnovu putovanja u inostranstvu dato je 4.125, a po osnovu putovanja i smještaja 3.842 KM.

- U svim segmentima nije primijenjena Uredba o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu. Nisu pravilno obračunate dnevnice, ne upisuje se vrijeme polaska i dolaska, uz određeni broj putnih naloga nema izvještaja o službenom putu, a putni nalozi nisu pravdani u roku od sedam dana - navedeno je u izvještaju.

Revizijom je utvrđeno da nisu precizno evidentirani izdaci po osnovu korišćenja robe i usluga, koji su dostigli 1,26 miliona KM i za šest odsto su bili veći u odnosu na rebalans budžeta.

Propusta je bilo i prilikom javnih nabavki, jer nisu sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Utvrđeno je da ugovorena vrijednost nabavki realizovanih putem direktnog sporazuma prelazi limit od deset odsto godišnjeg budžeta za nabavke. Revizori su otkrili da je prema građevinskom dnevniku asfaltiranje jednog lokalnog puta završeno prije nego što je ugovor i potpisan.

Načelniku Nevesinja Momčilu Šiljegoviću je dato 12 preporuka za poboljšanje stanja, a na adresu opštine otišle su tri preporuke.

Na nalaze revizije u nacrtu izvještaja opština nije imala primjedbe.

- Radimo na tome da određene zamjerke budu ispravljene, a moraju se, prije svega, na bolji način voditi evidencije o putovanjima - istakao je Šiljegović.

Komunalne djelatnosti

Izvršenje programa zajedničke komunalne potrošnje povjereno je preduzeću "Komus", a revizori su ocijenili da to nije u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Utvrđeno je da izvršene usluge nisu na adekvatan način kontrolisane. Kod usluga zimske službe utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na dokumentovanje izvršenih usluga, nadzor o izvršenoj usluzi, način i rok fakturisanja izvršenih usluga.

- Zaključivanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima nije vršeno u skladu sa Zakonom o radu - navedeno je u izvještaju revizora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana