Неуставан члан уредбе у вези са остваривањем права на борачки додатак

Срна
Неуставан члан уредбе у вези са остваривањем права на борачки додатак

Бањалука - Уставни суд Републике Српске утврдио је да члан уредбе о борачком додатку у вези са условима за остваривање тог права није у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца.

"Оспореном одредбом одређено је да се борцима који су услове за остваривање права на мјесечни борачки додатак испунили послије 24. маја 2012. године то право признаје почев од 1. јануара наредне године у односу на ону у којој су услови испуњени", саопштено је из Уставног суда.

Како је законском одредбом прописано да права на мјесечна примања припадају од првог наредног мјесеца по подношењу захтјева, то је, по оцјени Уставног суда, прописивањем оспорене одредбе уредбе њен доносилац изашао из законских оквира и прекорачио своја уставна и законска овлашћења.

Уставни суд је утврдио и да поједини чланови Закона о нотарима нису у сагласности са Уставом Српске.

Утврђено је, додаје се у саопштењу, да одредба овог закона, према којој за нотара може бити именовано само лице које је држављанин Српске, доводи до повреде уставних гаранција о праву на рад и слободу рада, те да је свакоме под једнаким условима доступно радно мјесто и функција.

У саопштењу се наводи и да је Уставни суд оцијенио је да је неуставна и одредба истог закона којим је прописан начин утврђивања потребе за нотарским помоћницима.

Утврђено је и да члан Посебног колективног уговора за запослене у области здравства у вези са радом ноћу није у сагласности са Уставом Српске и Законом о раду.

Оспореном одредбом прописано је да жену за вријеме трудноће и мајку дјетета до три године послодавац може распоредити на рад на друго мјесто и на рад ноћу само уз њен пристанак, чиме је, према оцјени Уставног суда, дошло до повреде одредаба Закона о раду, којим је трудницама, почев од шестог мјесеца трудноће и мајкама са дјететом до двије године живота забрањен рад ноћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана