Nesvakidašnji oglas u “Glasu Srpske”: Stric zbog sukoba javno otpisao bratičinu

Anita Janković-Rečević
Nesvakidašnji oglas u “Glasu Srpske”: Stric zbog sukoba javno otpisao bratičinu

Laktaši - Stara prijetnja “odreći ću te se preko novina da svi znaju kakav si čovjek” rijetko se sprovede u djelo, ali Nikola Dragić iz Velikog Blaška kod Laktaša upravo taj način je izabrao da bi kaznio i otpisao svoju sinovku Zoricu Stanišljević.

Naime, na oglasnim stranicama “Glasa Srpske” juče je osvanulo nesvakidašnje obavještenje kojim se Dragić odriče Stanišljevićeve, navodeći da ona zna razlog.

“Odričem se sinovke Zorice Stanišljević, rođene Dragić, od oca Milenka i majke Kose iz Velikog Blaška, a supruge Nedeljka-Neđe Stanišljevića i ne priznajem je za rodbinu - ona zna zašto”, navedeno je u oglasu koji je potpisan sa “njen stric Nikola Dragić iz Velikog Blaška kod Laktaša”.

Sa Dragićem smo stupili u kontakt, ali nam je kratko rekao da ne želi javno da iznosi razloge zbog kojih se odlučio na ovakav oglas, dodajući da je to porodična stvar.

- Neprijatno je da sada bilo šta govorim javno. To je porodična stvar i više je fiktivno nego stvarno. Tim činom želim da disciplinujem svoju sinovku, jer je porodici nanijela probleme. Želim da se osvijesti i računam da će se zastidjeti - rekao je Dragić.

Njegova sinovka Zorica Stanišljević ističe da je veoma potresena zbog postupka svog strica, te da nema šta da komentariše, jer je oglasom sve rečeno.

- Imali smo neki sukob i eto zbog toga se on odlučio na taj potez. Osjećam se loše, ružno i odbačeno - rekla je Zorica i dodala da se juče nije čula sa stricem, te da ne želi da se vidi s njim.

Ne baš tako davno, kada su čast i ugled imali veliki značaj, odricanje od bližnjeg javno putem novina bila je učestala pojava. Međutim, u novije vrijeme takvi radikalni potezi prava su rijetkost i uvijek izazovu veliku pažnju.

Sociolog Vedran Francuz ističe da su razlozi za takav čin ti što ljudi ne žele snositi odgovornost za postupke osobe koje se odriču, odnosno na taj način se ograđuju od sramote koja je zadesila porodicu.

Dodao je da osobu koja se odriče bliskih srodnika, najčešće djece, prati sramota, a na takav korak se odlučuje poslije dužeg vremena patnje ili u fazi nemoći.

- S druge strane, osoba koje su se odrekli osjeća se odbačeno i izolovano, proživljava strah od osuda drugih, porodice, prijatelja i kompletnog okruženja - naveo je Francuz.

Advokat Darko Kremenović objašnjava da javno odricanje, pravno gledano, nema težinu, te da nije važeće na sudu.

- Ne možemo se odreći srodnika po krvi, jer po rođenju ne možemo birati ko će nam biti otac, majka, stric, ujak. U ovom slučaju, stric ukoliko nema direktnih nasljednika, njegova sinovka je po zakonu nasljednik, bez obzira na to što je objavljeno u novinama, jer takva odricanja nemaju pravnu snagu - rekao je Kremenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana