Непријатељ заустављен у слободарској Херцеговини

Свјетлана Ђуричић
Непријатељ заустављен у слободарској Херцеговини

Невесиње - Митровданске битке 1992. и 1994. године биле су међу најзначајнијим у одбрамбено-ослободилачком рату и пресудне за одбрану источне Херцеговине и РС, а жртве које су дате обавезују да се гради Српска као добро мјесто за живот, поручено је јуче са обиљежавања Митровдана у Невесињу.

Свештеници Епархије захумско-херцеговачке и приморске служили су парастос за погинуле борце, а на Споменик слободе положени су вијенци и одата почаст за 476 погинулих бораца Невесињске бригаде, од којих 64 у двије митровданске битке, због којих Невесиње прославља Митровдан као славу општине.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је борба херцеговачког народа ушла у историју, те да су они који су слиједили идеологију усташког вође Анте Павелића и хтјели да западно од Дрине не буде Срба, спријечени у слободарској Херцеговини.

- Ми смо 1992. имали десет пута јачег непријатеља, али потомци храбрих Херцеговаца су одбранили своје домове - навео је Савановић и истакао да не смијемо заборавити да Српску морамо чувати и јачати, јер је то, како је рекао, једини начин да опстанемо западно од Дрине.

Изасланик предсједника РС Синиша Каран рекао је да митровданске битке на симболичан начин говоре о карактеру рата.

- Ми смо 23 године након рата у позицији да доказујемо свијету да је српски народ водио одбрамбену, патриотску и ослободилачку борбу. Овдје је много јачи агресор напао народ, који је бранио своје куће - рекао је Каран.

Предсједник Борачке организације РС (БОРС) Миломир Савчић констатовао је да је на обиљежавању присуствовало мало бораца.

- То је порука Борачкој организацији и власти да су борци незадовољни и да се мора нешто радити на побољшању положаја бораца, али и ефикаснијој организацији БОРС-а - сматра Савчић, који је свим припадницима Војске РС и МУП-а честитао крсну славу, уз жељу да будућа обиљежавања дочекују у бољем положају.

Владимир Михалович из Фонда подршке стратешкој безбједности Русије, који је побратимска организација са Борачком организацијом Невесиње, пренио је поздраве руског народа и предсједника Русије Владимира Путина. Начелник Невесиња Миленко Авдаловић је рекао да је Митровдан урезан у памћење свих Невесињаца и синоним за слободу и страдање.

Градске и општинске борачке организације широм РС прославиле су јуче крсну славу Митровдан, а са обиљежавања је поручено да се никада не смију заборавити пали борци и да не треба стати док не буду ријешена сва питања борачких категорија.  

Дом културе “Небојша Глоговац”

Свештеник Милован Глоговац са свештеницима Епархије захумско-херцеговачке и приморске освештао је јуче Дом културе у Невесињу, који носи име његовог покојног сина, глумца Небојше Глоговца.

- Посјетили смо борце који су положили животе за слободу, вјеру, отаџбину и пали на бојном пољу. Вратили смо се овдје да одамо почаст Небојши, који је био борац на другом пољу и борио се за правду, истину и доброту - рекао је Глоговац и додао да је Небојша увијек радо долазио у Невесиње и враћао се из њега препорођен. У Дому културе је одржана свечана академија поводом Митровдана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана