Nepoznata sudbina 33 poginula borca sa opštine Prnjavor

Srna
Nepoznata sudbina 33 poginula borca sa opštine Prnjavor

Prnjavor - Opština Prnjavor traga za još 33 borca Vojske Republike Srpske, od kojih je najviše nestalo na ozrenskom ratištu, rekao je Srni predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Boro Peulić.

Peulić je izrazio nezadovoljstvo zbog politizovanog rada Instituta za nestala lica BiH, koji je, kako je naveo, u funkciji jednog, bošnjačkog naroda i ima zadatak da Bošnjake prikažu kao žrtve, a Srbe kao dželate.

Prema njegovim riječima, proces traženja Srba u potpunosti je paralizovan zbog čega ga treba vratiti u Republiku Srpsku.

“S druge strane, moramo priznati da je prošlo dosta vremena, da je sve manje i tragova i svjedoka, pa je sve teže doći do potrebnih informacija o nestalim licima”, kaže Peulić, koji izražava bojazan da pojedini članovi porodica nestalih boraca neće doživjeti rasvjetljavanje sudbine najmilijih.

U Prnjavoru je večeras, povodom obilježavanja Dana nestalih i poginulih Republike Srpske, služen parastos u Hramu Svetog velikomučenika Georgija.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula su 23.184 borca Vojske Republike Srpske, a poginulo je i nestalo 10.000 civila.

Republika Srpska traga za još 1.662 nestala srpska borca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 650 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana