Непозната судбина 33 погинула борца са општине Прњавор

Срна
Непозната судбина 33 погинула борца са општине Прњавор

Прњавор - Општина Прњавор трага за још 33 борца Војске Републике Српске, од којих је највише нестало на озренском ратишту, рекао је Срни предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Боро Пеулић.

Пеулић је изразио незадовољство због политизованог рада Института за нестала лица БиХ, који је, како је навео, у функцији једног, бошњачког народа и има задатак да Бошњаке прикажу као жртве, а Србе као џелате.

Према његовим ријечима, процес тражења Срба у потпуности је парализован због чега га треба вратити у Републику Српску.

“С друге стране, морамо признати да је прошло доста времена, да је све мање и трагова и свједока, па је све теже доћи до потребних информација о несталим лицима”, каже Пеулић, који изражава бојазан да поједини чланови породица несталих бораца неће доживјети расвјетљавање судбине најмилијих.

У Прњавору је вечерас, поводом обиљежавања Дана несталих и погинулих Републике Српске, служен парастос у Храму Светог великомученика Георгија.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинула су 23.184 борца Војске Републике Српске, а погинуло је и нестало 10.000 цивила.

Република Српска трага за још 1.662 нестала српска борца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налази 650 ексхумираних неидентификованих посмртних остатака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана