Необран кукуруз успорио сјетву

Милијана Латиновић
Необран кукуруз успорио сјетву

Бањалука - Јесења сјетва у Републици Српској завршена је на око 20 одсто планираних површина, а ратари се надају да ће ипак успјети у оптималном року да приведу крају сјетву пшенице, најважније озиме културе.

Предсједник Савеза Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да је киша прекинула пољопривреднике у жетви кукуруза, што је утицало на темпо сјетву пшенице.

- Скинуто је тек нешто више од пола рода кукуруза са њива, па на парцелама гдје жетва није завршена, сјетва пшенице није још ни почела. Очекујем да ће се уз побољшање временских услова ратари вратити на њиве како би завршили посао у оптималном року - рекао је Маринковић.

На семберским пољима приводи се крају сјетва јечма, а ратари истичу да је октобарска киша олакшала припрему земљишта за сјетву.

- Ако се прогнозе обистине, па угрије сунце, јесен ће бити одлична за сјетву хљебног жита, којег ће ове године сигурно бити више него лани - рекао је предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић.

Додаје да је у Семберији планирана сјетва око 17.000 хектара пшенице, која је много исплативија од осталих култура, због подстицаја које даје ресорно министарство.

Пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац испричао  је да је сјетва озимих култура завршена тек на око 30 одсто лијевчанских поља.

Према подацима Министарства пољопривреде јесење бразде биће дуге 68.000 хектара, а на 44.000 хектара биће засијана пшеница.  Највећи обим производње очекује се у Семберији, Посавини и Лијевче пољу, а вриједност планиране производња се процјењује на око 100 милиона марака. Као и претходних година, у Министарству кажу да ће низом мјера подржати ратаре и олакшати им сјетву стрних жита.

- Обезбиједићемо подстицаје за производњу меркантилне пшенице у износу од 200 марака по хектару, а премија за произведену и продату пшеницу износиће пет фенинга по хектару. Ратарима је обезбијеђен и регрес на дизел гориво у висини од 60 фенинга по литру - истакли су у Министарству.

Прогноза

Дежурни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Игор Ковачић истиче да се већ данас очекује обилнија киша на сјеверу и у централним дијеловима Српске.

- Четвртак нам доноси прохладно вријеме, док ће у петак ујутро температура бити између један и шест степени Целзијуса, са мразом у планинским крајевима. Прохладно вријеме задржаће се и током викенда - казао је Ковачић и додао да још нема назнака када ће пасти први снијег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана