Neobičan hobi Bratunčanina Miljana Šuvajla: Čuvar uspomena iz doba prije interneta

Krstina Ćirković
Neobičan hobi Bratunčanina Miljana Šuvajla: Čuvar uspomena iz doba prije interneta

Bratunac - Bratunčanin Miljan Šuvajlo godinama sakuplja razne predmete, od VHS kaseta sa filmovima, muzičkih diskova, bedževa, znački pa do malih pakovanja šećera.

U svojoj zbirci ima više od 1.500 filmova, od kojih 850 domaćih.

- Većinu traka sa domaćim filmovima kupovao sam od novca koji sam kao dječak zarađivao od prodaje staklene ambalaže, koju sam godinama sakupljao. Sada je skoro nemoguće naći takve video-kasete, do kojih sam dolazio i dajući u zamjenu neke druge predmete - sjeća se Miljan.

Ističe da sve teže dolazi do omiljenih predmeta, jer ima manje slobodnog vremena od kada je počeo da radi, oženio se i dobio sina.

Miljan u svojoj kolekciji, osim filmova, ima više stotina kaseta omiljenih rok grupa, na stotine diskova sa muzikom, oko 500 različitih malih pakovanja šećera, postere i novinske članke o poznatim muzičkim grupama, a desetak godina sakuplja i knjige, koje izdaju novinske kuće.

- U svojoj zbirci imam nekoliko stotina audio-kaseta, među kojima su i sva izdanja omiljenih grupa "Bijelo dugme", "Zabranjeno pušenje", "Azra" i "Vatreni poljubac" - kaže bratunački sakupljač rijetkih, skoro zaboravljenih predmeta i naglašava da se kasete oštećuju od stajanja, zbog čega ih često premotava i provjerava njihov kvalitet.

Prisjeća se da je u početku prepisivao tekstove omiljenih muzičkih grupa bilježeći podatke o pjesmama i albumima, uz propratne članke iz novina.

- Tada nije bilo interneta kao danas i teže se dolazilo do pjesama koje smo voljeli i podataka o muzičkim grupama uz koje smo odrastali - sjeća se Miljan i uz osmijeh ističe da mu je "Bijelo dugme" omiljena grupa te da je na goblenu izvezao znak sa svim albumima koje je izdala legendarna sarajevska grupa.

Miljan Šuvajlo zaposlen je u srebreničkom rudniku olova i cinka. Kaže da najviše slobodnog vremena posvećuje sinu i supruzi, a ostatak svom hobiju, za koji ima podršku porodice.

- Sve slobodno vrijeme koristiću za sakupljanje rijetkih i već zaboravljenih predmeta - poručio je Miljan uz konstataciju da se na taj način bori protiv internet globalizacije.

Porodično stablo

Osim sakupljanja raznih predmeta Miljan Šuvajlo se bavi i izradom porodičnog stabla. Već je prikupio brojne podatke o svojim korijenima do druge sredine 18. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana