Необичан хоби Братунчанина Миљана Шувајла: Чувар успомена из доба прије интернета

Крстина Ћирковић
Необичан хоби Братунчанина Миљана Шувајла: Чувар успомена из доба прије интернета

Братунац - Братунчанин Миљан Шувајло годинама сакупља разне предмете, од ВХС касета са филмовима, музичких дискова, беџева, значки па до малих паковања шећера.

У својој збирци има више од 1.500 филмова, од којих 850 домаћих.

- Већину трака са домаћим филмовима куповао сам од новца који сам као дјечак зарађивао од продаје стаклене амбалаже, коју сам годинама сакупљао. Сада је скоро немогуће наћи такве видео-касете, до којих сам долазио и дајући у замјену неке друге предмете - сјећа се Миљан.

Истиче да све теже долази до омиљених предмета, јер има мање слободног времена од када је почео да ради, оженио се и добио сина.

Миљан у својој колекцији, осим филмова, има више стотина касета омиљених рок група, на стотине дискова са музиком, око 500 различитих малих паковања шећера, постере и новинске чланке о познатим музичким групама, а десетак година сакупља и књиге, које издају новинске куће.

- У својој збирци имам неколико стотина аудио-касета, међу којима су и сва издања омиљених група "Бијело дугме", "Забрањено пушење", "Азра" и "Ватрени пољубац" - каже братуначки сакупљач ријетких, скоро заборављених предмета и наглашава да се касете оштећују од стајања, због чега их често премотава и провјерава њихов квалитет.

Присјећа се да је у почетку преписивао текстове омиљених музичких група биљежећи податке о пјесмама и албумима, уз пропратне чланке из новина.

- Тада није било интернета као данас и теже се долазило до пјесама које смо вољели и података о музичким групама уз које смо одрастали - сјећа се Миљан и уз осмијех истиче да му је "Бијело дугме" омиљена група те да је на гоблену извезао знак са свим албумима које је издала легендарна сарајевска група.

Миљан Шувајло запослен је у сребреничком руднику олова и цинка. Каже да највише слободног времена посвећује сину и супрузи, а остатак свом хобију, за који има подршку породице.

- Све слободно вријеме користићу за сакупљање ријетких и већ заборављених предмета - поручио је Миљан уз констатацију да се на тај начин бори против интернет глобализације.

Породично стабло

Осим сакупљања разних предмета Миљан Шувајло се бави и израдом породичног стабла. Већ је прикупио бројне податке о својим коријенима до друге средине 18. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана