Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Turizam razvojna šansa za regiju

Željka Domazet
Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Turizam razvojna šansa za regiju

Istočno Sarajevo - Turizam je jedan od prioriteta Gradske uprave Istočno Sarajevo i razvojna šansa za cijelu regiju.

Kaže to gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i napominje da je na području grada Jahorina centralna destinacija u koju su uložena znatna sredstva.

- Imamo velika očekivanja od novog rukovodstva Olimpijskog centra Jahorina, koje preduzima aktivnosti na osnježavanju planine i izgradnje akumulacije za navodnjavanje skijaških staza. To je osnovni uslov za uspjeh zimske sezone i garancija da će staze biti pod snijegom najmanje 100 dana u toku godine - kaže Vuković. Dodaje da će od 15. do 18. marta na Jahorini biti održan festival EXIT-Jahorina, što je, kaže, mega-događaj koji će imati i podršku Grada Istočno Sarajevo.

- Ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je turizam na Trebeviću posljednjih godina doživio procvat, zahvaljujući prvenstveno privatnim investicijama, a to je najpopularnije izletište na ovom području. Lani je prvi put održan Trebević-Eko Fest, a nadamo se da će organizatori, uz pomoć svih nas, nastaviti da razvijaju tu ideju - kaže Vuković.

Napominje da je i Ravna planina veliki turistički potencijal i da je nedavno puštena u rad prva kabinska žičara u BiH, što pruža novi kvalitet i novu turističku ponudu.

- Nadamo se da će i drugi dio ove investicije biti uskoro završen, da bi gondola bila povezana sa vrhom Jahorine. Imamo, dakle, ogromne potencijale i važno je da oni na odgovarajući način budu promovisani. Grad putem Turističke organizacije na sajmovima i berzama turizma u regionu uspješno promoviše sve te potencijale i sve ono što je dobro u oblasti turizma - kaže Vuković.

Turistička organizacija predstavila se na nedavno održanom EXPO-ZIM-u u Beogradu, a ove godine u planu su nastupi na sajmovima u Evropi.

- Ozbiljno se radi i na pripremi savremenog promotivnog materijala koji će tom prilikom biti predstavljen, a koji će obuhvatiti sve destinacije koje postoje na području grada - ističe Vuković.

Naglašava da Grad pažnju posvećuje i kulturi te da je Istočno Sarajevo nedavno učestvovalo u organizaciji 22. međunarodnog festivala Malih scena i monodrame Srpske, koji ima dugu tradiciju i izuzetan kvalitet.

- Osim Lutfesta i drugih festivala koji promovišu kulturu, moram da pomenem umjetničko-muzički festival Akordeon art, vanserijski događaj koji organizuje Muzička akademija koja je biser Univerziteta Istočno Sarajevo. Svjesni smo toga da u oblasti kulture moramo još više raditi. U protekle 24 godine koliko ovaj grad postoji, uspjeli smo da formiramo urbane sredine, izgradimo naselja, ali svjesni smo toga da u razvoju kulture nismo uspjeli mnogo da uradimo, te da je pred nama veliki posao - ističe Vuković. Dodaje da moraju da smognu snage da završe započeti projekat gradskog pozorišta, za šta je potrebno mnogo novca.

- Nadamo se da ćemo uz pomoć viših nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i donatora, ali i prijatelja iz Srbije, uspjeti u toj namjeri - kazao je Vuković.

Budžet Istočnog Sarajeva za ovu godinu planiran je u iznosu od 9,6 miliona KM, što je nešto više od lanjskog.

- U saradnji sa opštinama Istočnog Sarajeva i MUP-om RS realizovaćemo projekat koji će poboljšati bezbjednosnu situaciju u gradu. Riječ je o ugradnji savremenog sistema video nadzora kojim će biti neprekidno pokriveni svi ulazi i izlazi iz grada i gradske raskrsnice - kaže Vuković. Dodaje da će biti finansirana izgradnja vatrogasnog doma, koji će služiti za potrebe opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

- U planu je realizacija projekta takozvanog pametnog prevoza, čime će se staviti pod kontrolu gradske autobuske linije. Biće finansirani i materijalni troškovi srednjih škola sa 450.000 KM te obezbijeđena dodatna sredstva za različite investicije koje su neophodne školama u gradu - istakao je Vuković.

Najgradonačelnik

Nenad Vuković dobitnik je priznanja najgradonačelnik za 2017. godinu, koje je, kaže, nagrada cijeloj Gradskoj upravi i svim građanima Istočnog Sarajeva, koji su sami, sa velikim entuzijazmom, voljom i energijom, stvorili sebi novi grad, koji je nastao iz patnje, ali sada predstavlja ugodno mjesto za življenje.

- Zahvalan sam organizatorima Izbora najboljih menadžera jugoistočne Evrope u BiH koji su smatrali da zaslužujem ovo prestižno priznanje - kaže Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana