Нема више ергеле и боричких љепотана

С. М.
Нема више ергеле и боричких љепотана

Рогатица - Са Борика је јуче стигла тужна вијест за све љубитеље лијепих коња јер је посљедњих 20 грла босанско-брдске пасмине, углавном из линија Мишко и Барут, одвезено, чиме је завршена мисија некад надалеко познате ергеле “Борике” чији почеци датирају од давне 1898. године.

Два посљедња грла приплодних кобила из линије Луна и Хамдани одвезена су у недјељу, чиме је стављена тачка на ергелски узгој и јежђење боричким пространствима. Ергели на Борикама “главе је дошла” приватизација у којој је прошла кроз троје руке, а Боричани причају да ће бити добро ако преостали дио коња заврши код неког доброг узгајивача и љубитеља ових племенитих животиња, а не у некој кланици, каквих је примјера било посљедњих година.

Надамо се да ће бар за сада мимоићи кланице, јер су сва грла у доста лошој физичкој кондицији с обзиром на то да су зиму провела тумарајући по боричким утринама и са незнатним количинама сијена. Како се топио број коња на Борикама, показује и податак да су на другој приватизацији 2011. била 174 одрасла коња. Половином 2014. већ их је било 120, а јуче 22 грла.             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана