Neizvjesna sudbina bijeljinskog “Žitoprometa”: Pšenicu rasprodaju, proizvodnja na čekanju

Svjetlana Đuričić
Neizvjesna sudbina bijeljinskog “Žitoprometa”: Pšenicu rasprodaju, proizvodnja na čekanju

Bijeljina - Proizvodnja u bijeljinskom “Žitoprometu” i dalje stoji iako je štrajk radnika ovog preduzeća prekinut prije mjesec.

Uprava je primorana da rasprodaje pšenicu iz silosa kako bi mogla da isplati poljoprivrednike koji su im povjerili žito.

Vršilac dužnosti direktora “Žitoprometa” Tomo Nestorović rekao je za “Glas Srpske” da još nema rješenja za ovo preduzeće.

- Pokušavali smo da sa Vladom RS nađemo način da ona otkupi pšenicu koja je ostala kod nas kao sirovina, kao i način na koji bismo joj vraćali, ali uz svu dobru volju, nismo uspjeli naći zakonsko rješenje za to. Zbog toga smo morali da prodamo pšenicu firmi iz Brčkog i da isplatimo poljoprivrednike. Na taj način gubimo osnovnu sirovinu i zbog toga proizvodnja stoji - naglasio je Nestorović.

On je dodao da su dobili odbijenicu za kredit od tri miliona KM kojim su planirali da pokrenu proizvodnju, ali da se rukovodstvo i radnici preduzeća nadaju da će biti pronađeno neko rješenje.

- Sad nam treba oko četiri miliona KM za pokretanje proizvodnje. Većinski vlasnik Slobodan Pavlović traži način da proda preduzeće. Možda će doći do promjene vlasnika, prodaje akcija ili će većinski vlasnik dokapitalizovati iz vlastitih sredstava - naglašava Nestorović.

Predsjednik Sindikalne organizacije “Žitoprometa” Predrag Zarić kaže da su radnici prije mjesec obustavili štrajk nakon što su im isplaćene tri plate, te da sad čekaju septembarsku.

- Radnici dolaze, ali posla nema. Ako ne dobijemo što nam duguju, preduzećemo sve zakonske mogućnosti, a ako bude potrebno, ponovo ćemo u štrajk. Obavijestili smo i granski sindikat. Nećemo dugo čekati, jasno nam je da perspektive nema - kazao je Zarić.

Radnik Predrag Mihajlović, koji je bio predsjednik štrajkačkog odbora, kaže da na posao dolaze samo radnici zaposleni u upravi i na poslovima u vezi sa prodajom pšenice.

- Ostali ne dolaze na posao jer su nam tako rekli, iako nam se pišu dnevnice - rekao je Mihajlović.

Radnici “Žitoprometa” prekinuli su jednomjesečni štrajk nakon intervencije republičke vlasti. Uz pomoć od pola miliona KM, koje je Vlada RS doznačila “Žitoprometu”, radnicima su 5. oktobra isplaćene tri plate, nakon čega je sindikat prekinuo obustavu rada koja je trajala od 3. septembra. Radnici su štrajkom tražili isplatu zaostalih plata, kao i nabavku sirovine i pokretanje proizvodnje.

Odlasci iz preduzeća

Tomo Nestorović je rekao da je u posljednje vrijeme oko 60 radnika zbog neizvjesnosti napustilo preduzeće.

- Od prvobitnih 237 radnika, ostao je 181. Svi koji su ostali tu su iz emotivnih razloga, jer vole ovu firmu. “Žitopromet” postoji već 57 godina, a privatizovan je 2002. godine - rekao je Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana