Неимари на ћуприји пробили све рокове

Анита Јанковић-Речевић
Неимари на ћуприји пробили све рокове

Вишеград - Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду ни након двије године од завршетка реконструкције није добио употребну дозволу јер вишемјесечно пробијање рокова за уклањање недостатака кочи процедуру, што посебно љути становнике ове општине, а разочарани су и туристи.

Реконструкција ове познате ћуприје на Дрини, која је један од три споменика из БиХ на листи УНЕСКО-а, почела је 2013. године, а радови вриједни око десет милиона КМ окончани су у децембру 2015. године.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић каже да су грађани огорчени јер радници турске фирме "Ербу" константно пробијају рок за уклањање 11 недостатака који су уочени одмах након што је санација окончана. Рок за уклањање недостатака био је 24. октобар лани, а договорен је неколико мјесеци раније на састанку свих институција које су биле укључене у обнову ћуприје. Он је истакао да је Турска развојна агенција ТИКА изабрала фирму "Ербу" за извођача радова који ће санирати недостатке.

- Иако је рок за отклањање недостатака истекао прије више од три мјесеца радови на мосту још нису приведени крају, а овај културно-историјски споменик ни дан-данас нема употребну дозволу. Радника на ћуприји нема већ неколико мјесеци, а злонамјерници нама у општини приписују да стопирамо завршетак радова и добијање дозволе, иако немамо ништа с тим -  прича Ђуревић.

Он је појаснио да ТИКА и њихова фирма из Турске треба да пријаве завршетак радова и затраже технички пријем, како би се приступило издавању техничке дозволе.

- Колико ми је познато још нису затражили технички пријем јер радове нису ни привели крају. На мосту и даље стоје двије рупе, поплочавање није завршено и сваки дан  неко ту може сломити ногу. Већ је било људи који су пали - прича Ђуревић.

Додао је да не постоји правни начин да убрзају ТИКУ и раднике из Турске да посао приведу крају.

-  Састајали смо се с њима безброј пута, преговарали и  утрошили много времена на те састанке, али све је изгледа џаба - прича разочарани Ђуревић.

Недостаци на које су својевремено указале општинске власти и надлежни за мост су употреба неквалитетног камена у реконструкцији, али и лоше урађена расвјета која често не ради.  Према његовим ријечима, Завод за заштиту споменика БиХ никада није дао сагласност за постављање камена који се сада налази на ћуприји, због чега је наложено ново поплочавање. Као највећи проблем који је истакнут јесте подизање нивоа ријеке Дрине, јер је тиме смањена пропусна количина воде кроз лукове моста.

У канцеларији ТИКЕ у Сарајеву су истакли да им је остало да отклоне још три недостатака који се односе на фугирање између плоча, затим на хитаб и чесме.

- Што се тиче отклањања недостатака на фугама, Институт у Бањалуци је након спроведених анализа установио да смјеса малтера који је раније коришћен није адекватна. Институт је почео анализу нових узорака малтера и након што добијемо позитиван извјештај хитно ће почети отклањање недостатака - рекли су у агенцији ТИКА и додали да би радови требало да крену крајем марта или почетком априла, те да ће бити завршени за двије седмице.

Додали су да ће одмах по завршетку отклањања недостатака након обављеног техничког пријема бити покренут процес за издавање употребне дозволе. 

Марко С. из Вишеграда каже да је љут због застоја радова јер то наноси велике штете овој општини.

- Ћуприја је наш најјачи туристички производ и људи највише долазе да виде управо тај средњовјековни мост, који је због нестручних радника мјесецима био у мраку - казао је он.

Мост

Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду грађен је од 1571. до 1577. године. Популарност је стекао након што је српски нобеловац Иво Андрић приповиједао о њему у роману "На Дрини ћуприја". Ова грађевина се од 2007. године налази на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана