Ne stišava se bura u Bileći: Zvezdano nebo sprema opoziv, Aleksić kontraudar

Milijana Latinović
Ne stišava se bura u Bileći: Zvezdano nebo sprema opoziv, Aleksić kontraudar

Bileća - Bura u Bileći se ne stišava nakon što je načelnik ove opštine Miljan Aleksić (SNSD) izgubio većinsku podršku u parlamentu i dok jedna strana tvrdi da je opoziv prvog čovjeka opštine na pomolu, dojučerašnja većina uvjerava da će uskoro vratiti nadmoć u lokalnoj skupštini.

Aleksiću je u četvrtak na sjednici leđa okrenuo stranački kolega Radoslav Brčić (SNSD) kao i odbornik Ujedinjene Srpske Saša Radan, čime je većina prešla u ruke kluba "Zvezdano nebo" koji podržavaju odbornici SDS-a i PDP-a.

Uzavrela atmosfera sa sjednice nastavljena je i dan kasnije.

Aleksić tvrdi da će do iduće sjednice parlamenta SNSD formirati stabilnu većinu, jer su, kaže, mnogi odbornici već uvidjeli kakva je nova većina, ali ne želi da kaže ko će preći na njegovu stranu.

- Brčić nikada ne bi ni bio u SNSD-u da sam se ja pitao. Ne bi bio u stranci, a kamoli kandidat za odbornika. Sve sam mu popuštao, čak i neku pronevjeru, ali sad je došao mak na konac - rekao je Aleksić, ne želeći da iznosi detalje o kakvoj pronevjeri je riječ.

Na tvrdnje o najavljenom opozivu, samo se nasmijao.

- Ima kod nas izreka: "Snila baba što bi bila rada", e to je moj komentar - poručio je Aleksić.

Brčić, sa druge strane, tvrdi da ne napušta SNSD.

- Što ću ja napuštati SNSD kad sam ga pravio, to je moja druga kuća, koju Aleksić ruši i radi sve protivzakonito. Samo me predsjednik stranke Milorad Dodik može isključiti. Novoj većini priključiće se još tri ili četiri odbornika iz SNSD-a. Saznaćete sve, polako - rekao je Brčić.

Na pitanje da li će sa "Zvezdanim nebom" tražiti opoziv Aleksića, Brčić kaže da će mu dati još malo vremena.

- Daćemo mu vremena da počne da dolazi na posao svako jutro, da sarađujemo, a ako ne, pitaćemo građane da li hoće pijanog i drogiranog načelnika ili normalnog - rekao je Brčić.

Odbornik SNSD-a Predrag Čuknić tvrdi da nema šanse da će neko napustiti stranku, te da su Brčićeve tvrdnje obične nebuloze i izmišljotine.

Odbornik SRS "Dr Vojislav Šešelj" Dražen Dunđer kaže da će opoziv Aleksića zavisiti od podrške SDS-a.

- Mi smo ga doveli na mjesto načelnika, a istrajaćemo da ga opozovemo. Mi smo i u četvrtak predlagali, ali SDS nije bio spreman. Ako oni donesu čvrstu odluku, sa zadovoljstvom ćemo podržati opoziv Aleksića - rekao je Dunđer.

Odbornik SDS-a Miodrag Uljarević kaže da opštinski odbor ove stranke još nije imao na dnevnom redu tačku o opozivu prvog čovjeka Bileće.

- Mi se pridržavamo odluka odbora i vrha stranke. Veoma je moguće da do opoziva dođe na nekoj od idućih sjednica. Ako opštinski odbor odluči da bude podržan opoziv i dobijemo naredbu od vrha stranke, tako ćemo i učiniti - rekao je Uljarević.

Ostavke

Na sjednici Skupštine opštine Bileća u četvrtak su pljuštale i ostavke. Naime, predsjednik bilećkog parlamenta Blažo Vujović (SNSD) podnio je ostavku, a dužnosti je razriješen i potpredsjednik Branko Aleksić.

Incidenti

Januar 2017.

Uoči konstitutivne sjednice Skupštine opštine fizički je napadnut odbornik SNSD-a Radoslav Brčić, zbog čega su uhapšeni brat potpredsjednika parlamenta Milan Dunđer i Željko Vujović. Brčić je tada rekao da su mu Dunđer i Vujović prišli s leđa, udarali ga i vukli po asfaltu.

Decembar 2016.

Dražen Dunđer uputio Miljanu Aleksiću uvredljive riječi kada je stao za govornicu, poslije čega je odbornik SNSD-a Predrag Čuknić mikrofonom gađao Dunđera. Nakon toga je krenulo naguravanje odbornika, uvrede i prijetnje, a reagovalo je i obezbjeđenje.

Jun 2011.

Na sjednici Skupštine došlo do verbalnog sukoba između Dražena Dunđera i odbornika DNS-a Slavka Dangubića, a reagovala je i policija. Poslije završetka sjednice u automobil u kojem se nalazio Dunđer sa suprugom namjerno je svojim vozilom udario Bilećanin Vladimir Šešlija, a potom Dunđerov "mercedes" udario i metalnom šipkom. Šešlija je uhapšen.

April 2010.

Nakon svađe i međusobnih prijetnji dvojice bilećkih radikala Branka Aleksića i Dražena Dunđera došlo je i do pucnjave. Incident se dogodio ispred zgrade opštine u Bileći, kada je Aleksić, nakon prepirke sa Dunđerom, ispalio hitac u zemlju. Povod za pucnjavu bila je svađa zbog navodno prisvojenog stranačkog novca.

Januar 2010.

Odbornik SRS "Dr Vojislav Šešelj" u Skupštini opštine Bileća Predrag Lero prijavio je policiji da ga je pretukla i nanijela mu teške tjelesne povrede grupa predvođena Draženom Dunđerom. On je tvrdio da je napad politički motivisan, jer je podržao opozicionog kandidata Dragana Babića. Dunđer je optužio Leru da je primio novac da bi promijenio stavove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana