Навршава се 26 година од хрватског злочина над купрешким Србима

Срна
Навршава се 26 година од хрватског злочина над купрешким Србима

Београд - На данашњи дан прије 26 година припадници хрватских јединица ЗНГ-а, ХОС-а, ХВО-а заузели су Купрес и сва српска села на Купрешкој висоравни, а у акцији која је трајала од 3. априла убијена су 54 српска цивила и територијалца, док је њих 150 одведено у логоре у западној Херцеговини и Хрватској, у којим су преживјели голготу.

Из Документационо-информационог центра "Веритас" подсјећају да се 16 Купрешака до данас води као нестало, а да за брутално иживљавање над цивилима нико није процесуиран, иако се знају имена свих жртава и више од сто учесника у њиховој голготи.


Према документацији овог центра, Хрвати су 6. априла у ресторану фирме "Квалитет" сакупили шездесетак српских територијалаца и цивила и одмах убили Стеву Лугоњу и Драгана Челебића.

Наредног дана, око 4.00 часа су полуголе затворенике, по снијегу и хладноћи натјерали да пјешаче 23 километра до Шујице и том приликом прво ранили, а потом рафалом из пушке ликвидирали Жарка Живанића, који је покушао да побјегне.

У Шујици су српске заробљенике дочекали локални Хрвати и физички их малтретирали да би им онда везали руке, утоварили их у камионе и повезли ка Горњем Бришнику.

При изласку из камиона опет их је дочекао шпалир батинаша наоружаних дрвеним тољагама, од којих су склоњени у бараку у коју су им убацили сузавац.

Одатле су довезени у Сплит и пребачени у логор "Лору", гдје је Петар Спремо преминуо од посљедица батина које му је нанио хрватски војник, а мучење над осталим Србима је настављено.

Након шест дана проведених у "Лори", групу купрешких Срба камионима су одвезли у Задар, гдје су их раздвојили у двије групе и наставили да их муче.

Одатле су их, претходно издвојивши браћу Љупка и Ратка Милића, Спасоја Канлића, Славка Драгољевића, Душана Никића, Мирка Чивчића, Душана Милишића и Јову Марића одвели у Еминово Село, код Дувна, гдје се наставило мучење и гдје их је ножем убадала једна жена и гдје су сатима клечили са главом на снијегу.

Након два дана, пошто су издвојили браћу Драгана и Миливоја Машића, браћу Радована и Марка Машића, Ратка Лугоњу, Ђоку Марића, те Николу и Душана, Срби су одведени у Вргорац, гдје је од батина у ћелији умро Миле Спремо.

Послије шест дана проведених у Вргорцу, Србе одвозе у Љубушки, гдје су остали двадесетак дана.

Одатле их 14. маја одводе у Житнић, код Дрниша, гдје је извршена размјена.

На носилима је размијењен и Стојан Зубић који је од задобијених повреда умро у книнској болници три дана након размјене.

Посмртни остаци двојице Спрема предати су српској страни у новембру идуће године.

Од шеснаесторице издвојене у Задру и Еминову Селу до данас нема ни трага ни гласа.

Од око 5.000 Срба према попису из 1991. године, на Купрешкој висоравни сада живи само неколико стотина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана