Navodnjavanje donosi veće prinose

Anita Janković-Rečević
Navodnjavanje donosi veće prinose

Bratunac - Izgradnja bratunačkog sistema za navodnjavanje u vrijednosti od 9,2 miliona KM, koja je započela u maju prošle godine, trebalo bi da bude završena za dvadesetak dana, a poljoprivrednici se nadaju da će im nakvašeno zemljište osigurati veće prinose.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se sistem za navodnjavanje u Bratuncu gradi u okviru republičkog projekta navodnjavanja vrijednog 24 miliona dolara, koji se finansira kreditom Svjetske banke. Ovim projektom predviđena je izgradnja sistema kojim će ukupno biti pokriveno 3.850 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.

- U Bratuncu su u toku završni radovi na montaži pumpnih stanica, hidranata i izradi dovoda struje do objekata. Planirana površina za navodnjavanje na 26 lokacija iznosi oko 440 hektara - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da je, u okviru izgradnje bratunačkog sistema za navodnjavanje, do sada izgrađeno 16 bunara dubine od sedam do 19 metara, šest vodozahvata na vodotocima, 24 rezervoara, 112 kilometara cjevovoda sa šahtovima i pratećom opremom.

- Ugrađeno je i 155 vodomjera sa hidrantskom opremom, te je položeno oko 40 kilometara različitih električnih kablova - naveli su u resornom ministarstvu.

Istakli su da će ovim sistemom biti obuhvaćena 32 naselja i mjesne zajednice na čijem području postoji 1.300 proizvođača maline, koji godišnje proizvodu oko 4.000 tona ovog crvenog voća.

- Malinari očekuju da će uz nove sisteme za navodnjavanje prinos povećati i do 30 odsto - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je za projekat u ovoj lokalnoj zajednici 85 odsto sredstava obezbijedila Vlada RS, a 15 odsto lokalna zajednica.

Malinar iz Bratunca Ivan Stojanović ističe da će sistem za navodnjavanje biti pun pogodak, dugoročno gledano, za poljoprivredne proizvođače.

  • Nadali smo se da će sistem biti pušten u aprilu i da ćemo već ove godine imati koristi, ali u svakom slučaju značiće nam mnogo kad god da bude pušten. U narednim godinama zahvaljujući tom navodnjavanju možemo očekivati veće prinose i kvalitetniji rod - rekao je Stojanović.

Završeni sistemi

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da su prvom fazom projekta izgradnje sistema za navodnjavanje završena dva sistema, u Bijeljini i Pelagićevu.

- Riječ je o sistemu za navodnjavanje pod pritiskom u Novom Selu kod Bijeljine od 622 hektara, kao i u selima Gojkovo i Stakića polje koja pripadaju opštini Pelagićevo, koja pokrivaju 202 hektara zemljišta - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana