Наводњавање доноси веће приносе

Анита Јанковић-Речевић
Наводњавање доноси веће приносе

Братунац - Изградња братуначког система за наводњавање у вриједности од 9,2 милиона КМ, која је започела у мају прошле године, требало би да буде завршена за двадесетак дана, а пољопривредници се надају да ће им наквашено земљиште осигурати веће приносе.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се систем за наводњавање у Братунцу гради у оквиру републичког пројекта наводњавања вриједног 24 милиона долара, који се финансира кредитом Свјетске банке. Овим пројектом предвиђена је изградња система којим ће укупно бити покривено 3.850 хектара обрадивог пољопривредног земљишта.

- У Братунцу су у току завршни радови на монтажи пумпних станица, хидраната и изради довода струје до објеката. Планирана површина за наводњавање на 26 локација износи око 440 хектара - рекли су у Министарству пољопривреде.

Додали су да је, у оквиру изградње братуначког система за наводњавање, до сада изграђено 16 бунара дубине од седам до 19 метара, шест водозахвата на водотоцима, 24 резервоара, 112 километара цјевовода са шахтовима и пратећом опремом.

- Уграђено је и 155 водомјера са хидрантском опремом, те је положено око 40 километара различитих електричних каблова - навели су у ресорном министарству.

Истакли су да ће овим системом бити обухваћена 32 насеља и мјесне заједнице на чијем подручју постоји 1.300 произвођача малине, који годишње производу око 4.000 тона овог црвеног воћа.

- Малинари очекују да ће уз нове системе за наводњавање принос повећати и до 30 одсто - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да је за пројекат у овој локалној заједници 85 одсто средстава обезбиједила Влада РС, а 15 одсто локална заједница.

Малинар из Братунца Иван Стојановић истиче да ће систем за наводњавање бити пун погодак, дугорочно гледано, за пољопривредне произвођаче.

  • Надали смо се да ће систем бити пуштен у априлу и да ћемо већ ове године имати користи, али у сваком случају значиће нам много кад год да буде пуштен. У наредним годинама захваљујући том наводњавању можемо очекивати веће приносе и квалитетнији род - рекао је Стојановић.

Завршени системи

У Министарству пољопривреде истичу да су првом фазом пројекта изградње система за наводњавање завршена два система, у Бијељини и Пелагићеву.

- Ријеч је о систему за наводњавање под притиском у Новом Селу код Бијељине од 622 хектара, као и у селима Гојково и Стакића поље која припадају општини Пелагићево, која покривају 202 хектара земљишта - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана