Nastavnici i roditelji ulickali školu u Sitnešu

Dejan Jovičić
Nastavnici i roditelji ulickali školu u Sitnešu

Srbac - Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Sitneša kod Srpca jedinstvena je u srbačkoj opštini po tome što u svim akcijama uređenja školskih objekata podjednako učestvuju radnici škole, roditelji učenika i mještani.

Zajedničkim angažmanom opremljena je centralna i svih pet područnih škola, a podrška radnim akcijama u vidu donacija nije izostala ni iz Opštine Srbac i Vlade RS.

Najprije je prije nekoliko mjeseci adaptirana učionica u četvorogodišnjoj školi u Gornjoj Lepenici i saniran mokri čvor, ofarbana stolarija i nabavljena nova peć, a rukave su tada zasukali članovi Savjeta mjesne zajednice i roditelji đaka.

- U školi u Sitnešima postavili smo nova vrata, a u područnoj školi u Ćukalima kabinet informatike opremljen je novim računarima. Donacije su stigle od naših bivših učenika, a koji su na privremenom radu u inostranstvu - rekla je direktorica škole "Vuk Karadžić" Vesna Savić.

Trenutno je u toku projekat adaptacije dječijih igrališta u svih pet područnih škola u Sitnešima, Ćukalima, Gornjim Srđevićima i Gornjoj i Donjoj Lepenici. Materijal su obezbijedili donatori, a roditelji i radnici škole obaviće sve poslove.

- Planiramo da postavimo betonske saksije sa cvijećem i ukrasnim drvećem kako bi odvojili  parking od školskog dvorišta kod centralne škole u Sitnešima. Tako će prostor oko škole biti funkcionalnije iskorišćen - rekla je Savićeva.

Dodala je da je 28. decembra planirana donatorska priredba na kojoj će prikupljati sredstva za opremanje sale za fizičko.

- Već imamo golove i strunjače, ali nam je potrebno još 5.000 KM za nabavku rekvizita i sprava koji nedostaju. Novogodišnje priredbe koje su humanitarnog karaktera već su postale tradicija u našoj ustanovi i vjerujemo da će odziv mještana i ovoga puta biti dobar - rekla je Savićeva.

Osnovnu školu u Sitnešima posjetio je zamjenik načelnika opštine Srbac Dragan Mikić koji je pohvalio uslove rada i angažman zaposlenih koji su i pored nedostatka finansijskih sredstava pronalazili način da ostvare planirane aktivnosti i motivišu đake da postižu dobre rezultate.

Sve manje učenika

Jedan od problema sa kojima se suočava Osnovna škola "Vuk Karadžić" je pad broja učenika. Ove godine školu pohađa 196 đaka, za razliku od prošle godine kada je centralnu i pet područnih škola pohađalo 229 đaka. 

- Imamo 33 učenika manje u odnosu na prošlu godinu što nije mali broj, a ove godine je upisano svega 14 prvačića - naglasila je Vesna Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana