Наставници и родитељи улицкали школу у Ситнешу

Дејан Јовичић
Наставници и родитељи улицкали школу у Ситнешу

Србац - Основна школа "Вук Караџић" из Ситнеша код Српца јединствена је у србачкој општини по томе што у свим акцијама уређења школских објеката подједнако учествују радници школе, родитељи ученика и мјештани.

Заједничким ангажманом опремљена је централна и свих пет подручних школа, а подршка радним акцијама у виду донација није изостала ни из Општине Србац и Владе РС.

Најприје је прије неколико мјесеци адаптирана учионица у четворогодишњој школи у Горњој Лепеници и саниран мокри чвор, офарбана столарија и набављена нова пећ, а рукаве су тада засукали чланови Савјета мјесне заједнице и родитељи ђака.

- У школи у Ситнешима поставили смо нова врата, а у подручној школи у Ћукалима кабинет информатике опремљен је новим рачунарима. Донације су стигле од наших бивших ученика, а који су на привременом раду у иностранству - рекла је директорица школе "Вук Караџић" Весна Савић.

Тренутно је у току пројекат адаптације дјечијих игралишта у свих пет подручних школа у Ситнешима, Ћукалима, Горњим Срђевићима и Горњој и Доњој Лепеници. Материјал су обезбиједили донатори, а родитељи и радници школе обавиће све послове.

- Планирамо да поставимо бетонске саксије са цвијећем и украсним дрвећем како би одвојили  паркинг од школског дворишта код централне школе у Ситнешима. Тако ће простор око школе бити функционалније искоришћен - рекла је Савићева.

Додала је да је 28. децембра планирана донаторска приредба на којој ће прикупљати средства за опремање сале за физичко.

- Већ имамо голове и струњаче, али нам је потребно још 5.000 КМ за набавку реквизита и справа који недостају. Новогодишње приредбе које су хуманитарног карактера већ су постале традиција у нашој установи и вјерујемо да ће одзив мјештана и овога пута бити добар - рекла је Савићева.

Основну школу у Ситнешима посјетио је замјеник начелника општине Србац Драган Микић који је похвалио услове рада и ангажман запослених који су и поред недостатка финансијских средстава проналазили начин да остваре планиране активности и мотивишу ђаке да постижу добре резултате.

Све мање ученика

Један од проблема са којима се суочава Основна школа "Вук Караџић" је пад броја ученика. Ове године школу похађа 196 ђака, за разлику од прошле године када је централну и пет подручних школа похађало 229 ђака. 

- Имамо 33 ученика мање у односу на прошлу годину што није мали број, а ове године је уписано свега 14 првачића - нагласила је Весна Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана