Narod Potkozarja izvojevao slobodu za buduća pokoljenja

Milijana Latinović
Narod Potkozarja izvojevao slobodu za buduća pokoljenja

Prijedor - Vjerovali smo da nam niko ništa ne može i ta misao održala nas je u borbi protiv višestruko jačeg neprijatelja koji je ovdje na našoj junačkoj Kozari htio da zatre sve što se srpskim zove.

Sa suzama u očima i drhtavim glasom kazao je ovo juče starina Rade Pilipović, jedan od preživjelih svjedoka slavne bitke na Kozari, koji je došao na Mrakovicu da se pokloni precima koji su prije 76 godina na ovoj krvlju natopljenoj planini pružili snažan otpor fašizmu i izborili slobodu za sve buduće generacije.

- Imao sam devet godina kada je Kozara pretvorena u veliko bojište. Goloruki narod je ustao protiv višestruko jačeg neprijatelja. Uzdali smo se u borce koji su boreći se do posljednje kapi krvi izvojevali ovu slavnu bitku - rekao je Pilipović koji je na Kozari izgubio sestru Rosu.

Krvave borbe na Kozari uprkos godinama koje su ga pritisle nije zaboravio ni Prijedorčanin Blagoja Gajić, nosilac Partizanske spomenice i jedan od rijetkih preživjelih prvoboraca ovog grada.

- Pred očima su mi slike djece koja bosa tumaraju planinom na kiši i nevremenu. I dan i noć bili smo na frontu, branili smo svoja ognjišta i nejač. Kozara je danas i lijepa i prkosna i svjedoči o pobjedonosnim bitkama koje smo izvojevali - rekao je Gajić koji gazi desetu deceniju života.

Baš kao i daleke 1942. godine kada je srpski narod iz potkozarskih sela krenuo u bitku za slobodu i juče se Mrakovicom zaorila pjesma “Po šumama i gorama naše zemlje ponosne idu čete partizana slavu borbe pronose. Neka znade dušman kleti da će kod nas slomiti vrat, prije ćemo mi umrijeti nego svoje zemlje dat”.

Ni kiša nije spriječila stotine prisutnih da još jednom kroče na slavnu planinu kojom su njihovi preci, koračajući stazom smrti narod odveli u slobodu. Obilježavanje 76 godina od bitke na Kozari počelo je služenjem parastosa kod Spomen-krsta na Mrakovici. Na slavu onih koji su izvojevali bitku i značaj njihovog djela podsjetili su zvaničnici Srpske i Srbije, koji su položili vijence na Centralni spomenik na Mrakovici. Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je srpski narod bio žrtva naroda sa kojima je na ovim prostorima dijelio slobodu.

- U 336 potkozarskih sela, gdje je živjelo 80.000 Srba, nakon ofanzive fašista 1942. godine ubijeno i u logore otjerano 68.000 Srba. To su učinile ustaše, koje su pretežno činili muslimani i Hrvati - rekao je Dodik i dodao da su ustaše i fašisti u Drugom svjetskom ratu samo u njegovom rodnom selu Mrčevci 1942. godine ubili 126 seljana. On je naglasio da Srbi žele slobodu u RS koju će dijeliti sa drugim narodima.

- Želimo jaku Srpsku. Ne želimo da pravimo iluziju od BiH. Ona je zajednica u koju smo natjerani, kao što je to bila Jugoslavija. BiH je za nas moranje, a Srpska ono što želimo - rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je bitka na Kozari simbol herojske borbe srpskog naroda protiv fašizma u kojoj je podnio ogromnu žrtvu.

- Ovo je prilika da se sjetimo i da odamo poštu svim hrabrim borcima koji su dali živote za slobodu protiv jedne surove i strašne ideologije, slobodu koju i danas uživamo - naveo je Čubrilović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da je strategija Drugog svjetskog rata i fašizma bila da Srba zapadno od Drine ne smije biti.

- Svi procesi koji su vođeni u istoriji išli su ka tome. Gdje god su mogli, ubijali su nas - istakao je Savanović.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je da je srpski narod istrajan da se i danas bori protiv fašizma koji se ponovo javlja u nekim zemljama.

- Srpski narod nema pravo da zaboravi svoje žrtve jer one govore o veličini njegovog stradanja - rekao je Đorđević koji je na Kozari bio u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i u ime Vlade Srbije.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je da nikada ne smije biti zaboravljeno stradanje, čojstvo i junaštvo kojim je ovjenčana Kozara.

- Okupljamo se svake godine da odamo počast stradalima sa željom da se ne zaborave svi koji su izgubili život na ovoj legendarnoj planini - izjavio je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana