Народ Поткозарја извојевао слободу за будућа покољења

Милијана Латиновић
Народ Поткозарја извојевао слободу за будућа покољења

Приједор - Вјеровали смо да нам нико ништа не може и та мисао одржала нас је у борби против вишеструко јачег непријатеља који је овдје на нашој јуначкој Козари хтио да затре све што се српским зове.

Са сузама у очима и дрхтавим гласом казао је ово јуче старина Раде Пилиповић, један од преживјелих свједока славне битке на Козари, који је дошао на Мраковицу да се поклони прецима који су прије 76 година на овој крвљу натопљеној планини пружили снажан отпор фашизму и изборили слободу за све будуће генерације.

- Имао сам девет година када је Козара претворена у велико бојиште. Голоруки народ је устао против вишеструко јачег непријатеља. Уздали смо се у борце који су борећи се до посљедње капи крви извојевали ову славну битку - рекао је Пилиповић који је на Козари изгубио сестру Росу.

Крваве борбе на Козари упркос годинама које су га притисле није заборавио ни Приједорчанин Благоја Гајић, носилац Партизанске споменице и један од ријетких преживјелих првобораца овог града.

- Пред очима су ми слике дјеце која боса тумарају планином на киши и невремену. И дан и ноћ били смо на фронту, бранили смо своја огњишта и нејач. Козара је данас и лијепа и пркосна и свједочи о побједоносним биткама које смо извојевали - рекао је Гајић који гази десету деценију живота.

Баш као и далеке 1942. године када је српски народ из поткозарских села кренуо у битку за слободу и јуче се Мраковицом заорила пјесма “По шумама и горама наше земље поносне иду чете партизана славу борбе проносе. Нека знаде душман клети да ће код нас сломити врат, прије ћемо ми умријети него своје земље дат”.

Ни киша није спријечила стотине присутних да још једном кроче на славну планину којом су њихови преци, корачајући стазом смрти народ одвели у слободу. Обиљежавање 76 година од битке на Козари почело је служењем парастоса код Спомен-крста на Мраковици. На славу оних који су извојевали битку и значај њиховог дјела подсјетили су званичници Српске и Србије, који су положили вијенце на Централни споменик на Мраковици. Предсједник РС Милорад Додик рекао је да је српски народ био жртва народа са којима је на овим просторима дијелио слободу.

- У 336 поткозарских села, гдје је живјело 80.000 Срба, након офанзиве фашиста 1942. године убијено и у логоре отјерано 68.000 Срба. То су учиниле усташе, које су претежно чинили муслимани и Хрвати - рекао је Додик и додао да су усташе и фашисти у Другом свјетском рату само у његовом родном селу Мрчевци 1942. године убили 126 сељана. Он је нагласио да Срби желе слободу у РС коју ће дијелити са другим народима.

- Желимо јаку Српску. Не желимо да правимо илузију од БиХ. Она је заједница у коју смо натјерани, као што је то била Југославија. БиХ је за нас морање, а Српска оно што желимо - рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да је битка на Козари симбол херојске борбе српског народа против фашизма у којој је поднио огромну жртву.

- Ово је прилика да се сјетимо и да одамо пошту свим храбрим борцима који су дали животе за слободу против једне сурове и страшне идеологије, слободу коју и данас уживамо - навео је Чубриловић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да је стратегија Другог свјетског рата и фашизма била да Срба западно од Дрине не смије бити.

- Сви процеси који су вођени у историји ишли су ка томе. Гдје год су могли, убијали су нас - истакао је Савановић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић рекао је да је српски народ истрајан да се и данас бори против фашизма који се поново јавља у неким земљама.

- Српски народ нема право да заборави своје жртве јер оне говоре о величини његовог страдања - рекао је Ђорђевић који је на Козари био у име предсједника Србије Александра Вучића и у име Владе Србије.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић поручио је да никада не смије бити заборављено страдање, чојство и јунаштво којим је овјенчана Козара.

- Окупљамо се сваке године да одамо почаст страдалима са жељом да се не забораве сви који су изгубили живот на овој легендарној планини - изјавио је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана