Nalazište manastira Đurđevac značajno za istoriju i turizam

Srna
Nalazište manastira Đurđevac značajno za istoriju i turizam

Kozarska Dubica - Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je arheološko nalazište manastira Đurđevac značajno za istoriju naroda tog kraja i turističku ponudu Kozarske Dubice.

Zlojutro je danas posjetio lokaciju na kojoj timovi arheologa iz Prijedora i Gradiške privode kraju radove na trećoj fazi arheološkog istraživanja manastira Đurđevac.

On je dodao da je nakon usvajanja inicijative o osnivanju zavičajnog muzeja, opština Kozarska Dubica u fazi formalno-pravne registracije muzejske djelatnosti.

"Nismo još odredili lokaciju i prostor budućeg muzeja, a to će biti u Knežici ili u samom gradu", precizirao je Zlojutro i dodao da Kozarska Dubica ima dovoljno materijala da bi imala zavičajni muzej.

Arheolog iz Zavičajnog muzeja Gradiške Milan Đurđević podsjetio je da je proljetos otkopan naos, a da su u toku radovi na otkrivanju vanjske priprate manastira Đurđevac.

"Na osnovu dosadašnjih rezultata zaključili smo da je ova crkva imala srpsko-vizantijski stil što je karakteristično za kraj 13. i početak 14. vijeka. U arhitekturi se taj stil naziva klasični stil paleologa tako da u južnoj Srbiji i Makedoniji veći broj hramova pripadaju ovom periodu", objasnio je Đurđević.

On je najavio da će se u narednom periodu, ako se osiguraju materijalna sredstva izvršiti preostali radovi na otkrivanja temelja manastira i ostalih zidina, potom restauracija i konzervacija kako bi se ostaci spasili od propadanja, a plan je da se na iskopavanju ostataka radi do jeseni.

Direktor Muzeja "Kozara" iz Prijedora Zoran Radonjić izjavio je da je taj muzej trenutno pravni nosilac radova na iskopavanju ostataka na lokaciji Kriva Rijeka, kod Knežice.

"Kada uzmemo u obzir da u široj okolini ne postoje slični arheološki lokaliteti možemo zaključiti koliki je značaj Đurđevca i potreba da se prema projektima ove vrste odnosi na ozbiljan i profesionalan način", rekao je Radonjić.

On je najavio dalja istraživanja tog arheološkog nalazišta i dodao da će u završnoj fazi radova biti izvršena konzervacija nalazišta i izrada nadstrešnica, kako bi se obezbijedio bolji pristup turistima.

Lokaciju arheološkog nalazišta manastira Đurđevac danas je posjetila i direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur, koja je potvrdila da su u toku pripreme za postavljanje turističke signalizacije, te da će to arheološko nalazište biti uvršteno u turističku ponudu opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana