Najuspješniji školski prikazi tradicije Italijana, Ukrajinaca i Mađara

Srna
Najuspješniji školski prikazi tradicije Italijana, Ukrajinaca i Mađara

Prnjavor - Najbolje znanje o nacionalnim manjinama i prikaz njihove kulture, tradicije i običaja na prvom ovakvom takmičenju učenika Osnovnih škola opštine Prnjavor pokazali su učenici Osnovnih škola /OŠ/ "Branko Ćopić" i "Nikola Tesla" iz Prnjavora i "Ivo Andrić" iz Kulaša, koji su predstavili nacionalni identitet Italijana, Ukrajinaca i Mađara.

Prvo mjesto sa 160,5 bodova osvojili su učenici OŠ "Branko Ćopić" prikazom italijanskih tradicije i običaja, drugo mjesto sa 144,5 bodova osvojio je tim OŠ "Nikola Tesla" koji je predstavio Ukrajince, a treće mjesto sa samo dva boda manje pripalo je školi "Ivo Andrić" iz Kulaša koji su predstavili Mađare.

Šef kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek rekao je da je pozitivno iznenađen svime što su pokazali osnovci u Prnjavoru, koji su svojim trudom i zalaganjem doprinijeli da nije viđeno samo takmičenje već pravi festival o tradiciji i kulturi 17 nacionalnih manjina.

"Mi smo za ovaj projekat dali grant za pet opština/gradova – Prnjavor, Prijedor, Tuzlu, Brčko i Sarajevo. Ovo što smo vidjeli u Prnjavoru je zaista kvalitetno pripremljeno i odrađeno", rekao je Štefanek.

Đanluka Vanini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH, rekao je da EU promoviše nacionalne manjine, njeguje i podstiče univerzalnu inkluzivnost.

"Veliko mi je zadovoljstvo što vidim da su uključene škole u promociju kulture tolerancije" , rekao je Vanini i dodao da će EU nastaviti da radi i sarađuje sa predstavnicima lokalnih vlasti na promociji nacionalnih manjina i njihove kulture.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover istakao je da je u Prnjavoru urađena do sada najbolja prezentacija tokom koje su učenici pokazali izvanredan talenat i znanje.

On je najavio da bi krajem maja trebalo biti održano republičko takmičenje na kojem će učestvovati po tri najbolje ekipe iz Prnjavora, Bijeljine i Prijedora.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da od 17 nacionalnih manjina registrovanih u BiH čak 13 živi u Prnjavoru, i da 10 odsto ljudi koji su se na nivou Republike Srpske izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina žive upravo na području ove opštine.

On je zahvalio Savjetu Evrope i EU koji su finansijski podržali ovu manifestaciju, a Savezima nacionalnih manjina Republike Srpske i opštine Prnjavor, kao i školama, za odličnu organizaciju.

"Ovo je bila prilika da učenici, ali i svi mi koji smo pratili program takmičenja naučimo nešto novo iz običaja, kulture i tradicije nacionalih manjina", rekao je Tomaš.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola opštine Prnjavor Svjetlana Gajić čestitala je svim učenicima, ali i nastavnicima i direktorima škola koji su bili uključeni u ovaj proces.

Ona jem naglasila da su učenici dali svoj maksimum, pokazali kreativnost i da je urađen odličan posao.

U takmičenju je učestvovalo 17 timova.

Osnovna škola "Nikola Tesla" iz Prnjavora imala je četiri tima koji su predstavili Slovence, Rusine, Albance i Ukrajince. OŠ "Branko Ćopić" iz Prnjavora sa dva tima predstavila je Ruse i Italijane, OŠ "Sveti Sava" Smrtići Poljake i Slovake, OŠ "Petar Kočić" Šibovska Jevreje i Makedonce, OŠ "Miloš Crnjanski" Potočani Turke i Nijemce, a OŠ "Meša Selimović" Naseobina Lišnja Rumune i Čehe. Učenici OŠ "Vuk Karadžić" Donji Vijačani prikazali su običaje Crnogoraca, OŠ "Ivo Andrić" Kulaši Mađara, a Muzička škola "Konstantin Babić" Prnjavor romske običaje. Tokom takmičenja predstavnici škola tematski su uredili štandove na kojima su se našli specifični predmeti i specijaliteti nacionalnih kuhinja, upriličili su scensko predstavljanje nacionalnih manjina kroz igrokaze, ples ili naraciju, a odabrani školski timovi učestvovali su i u kvizu znanja. Projekat u vrijednosti od 10.000 evra finansiraju EU i Savjet Evrope, uz učešće opštine Prnjavor u finansijskom i organizacionom dijelu. Cilj projekta je očuvanje kulturnog identiteta, razvijanje i jačanje multikulturalnosti promocijom kulture i običaja, a kroz takmičenje osnovnih škola i promocija i veća vidljivost konkretnih akcija i rada lokalnih zajednica na promovisanju jezika i prisustva nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana