Najstariji stanovnici RS proslavljaju 1. oktobar, Dan starih

M. L. - B. R.
Najstariji stanovnici RS proslavljaju 1. oktobar, Dan starih

Banjaluka - Međunarodni dan starih, 1. oktobar, širom RS se obilježava druženjem njenih najmlađih i najstarijih stanovnika, a pjesma i folklorne igre uveličale su slavlje u domovima starih.

Mnoge bake i djedovi penzionerske dane provode u domovima za stara lica, gdje se svake godine traži mjesto više.

- Ustajem rano, radim kao kurir, tako da mi dan brzo prođe, a vremena ima i za druženje - kaže Vesna Majkić, koja već 19 godina stanuje u "Gerontološkom centru" u Banjaluci i dodaje da je veoma zadovoljna uslovima.

I Mirjana Kuzmanović iz Prnjavora je nakon mnogo godina provedenih u Francuskoj utočište na pragu osme decenije pronašla u u ovoj ustanovi.

Direktor "Gerontološkog centra" Vinko Lolić kaže da centar pruža uslugu za 310 ljudi, te da je lista čekanja duga.

Uz bogat kulturno-umjetnički program bakama i djedovima njihov dan su uljepšali mališani iz banjalučkih vrtića, učenici Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Veselin Masleša".

Dan posvećen najstarijima svečano su obilježili i članovi Udruženja penzionera iz Prnjavora, koje okuplja nekoliko hiljada najstarijih stanovnika ove opštine. U prijedorskom Domu penzionera kažu da se trude da boravak u ovoj ustanovi bude ispunjen i društveno-rekreatvinim aktivnostima.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Branka Sladojević, koja je u petak posjetila "Gerontološki centar" u Banjaluci, istakla je da je Ministarstvo počelo izradu "Strategije za unapređenje položaja starih lica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana