Најстарији становници РС прослављају 1. октобар, Дан старих

М. Л. - Б. Р.
Најстарији становници РС прослављају 1. октобар, Дан старих

Бањалука - Међународни дан старих, 1. октобар, широм РС се обиљежава дружењем њених најмлађих и најстаријих становника, а пјесма и фолклорне игре увеличале су славље у домовима старих.

Многе баке и дједови пензионерске дане проводе у домовима за стара лица, гдје се сваке године тражи мјесто више.

- Устајем рано, радим као курир, тако да ми дан брзо прође, а времена има и за дружење - каже Весна Мајкић, која већ 19 година станује у "Геронтолошком центру" у Бањалуци и додаје да је веома задовољна условима.

И Мирјана Кузмановић из Прњавора је након много година проведених у Француској уточиште на прагу осме деценије пронашла у у овој установи.

Директор "Геронтолошког центра" Винко Лолић каже да центар пружа услугу за 310 људи, те да је листа чекања дуга.

Уз богат културно-умјетнички програм бакама и дједовима њихов дан су уљепшали малишани из бањалучких вртића, ученици Основне школе "Јован Јовановић Змај" и чланови Културно-умјетничког друштва "Веселин Маслеша".

Дан посвећен најстаријима свечано су обиљежили и чланови Удружења пензионера из Прњавора, које окупља неколико хиљада најстаријих становника ове општине. У приједорском Дому пензионера кажу да се труде да боравак у овој установи буде испуњен и друштвено-рекреатвиним активностима.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Бранка Сладојевић, која је у петак посјетила "Геронтолошки центар" у Бањалуци, истакла је да је Министарство почело израду "Стратегије за унапређење положаја старих лица".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана