Najstariji prijedorski bravar - otvarao i najkomplikovanije brave!

RTRS
Najstariji prijedorski bravar - otvarao i najkomplikovanije brave!

Najstariji prijedorski ključar, Draško Dimić, decenijama otvara i najkomplikovanije brave, a često sarađuje i sa policijom prilikom intervencija.

Iako većina zanata danas polako izumire, Draško je imao sreću, jer sa njim radi njegov unuk i nasljednik bravarskog zanata, Darijan Dimić. Iako mlad, Darijan je vrhunski stručnjak. Kaže da, za sada, nema brave koju ne može da otvori.

Malo je Prijedorčana, kojima tokom prethodnih godina nije zatrebala pomoć najstarijeg lokalnog ključara Draška Dimića.

Bravarski zanat, kao mladić, usavršio je u Njemačkoj, a onda je u rodnom gradu otvorio ključarsku radnju, koja je i danas – simbol prijedorskih zanatlija.

- Treba voljeti treba se stalno usavršavati sa nabavkom mašina - priča Dimić.

Sve tajne bravarskog zanata, Draško je prenio unuku Darijanu, koji je uz njega u radionici od djetinjstva. Kaže, učio je od najboljeg, a danas je jedan od najvećih stručanjaka.

Nema brave koju ne može da otvori.

- Raditi se mora, nije ništa teško ako volite nešto, ako vam je interesantno to ide nekako svojim tokom normano sve. U ovom poslu dosta toga ima zanimljivog, nije monotono - poručuje Darijan Dimić, unuk.

Draško i Darijan česti su saradnici policije kojoj pomažu pri intervencijama. Međutim, godine iskustva iza sebe ostavile su brojna sjećanja.

- Osoba kojoj je trebalo da se otvore kola, meni prišla i rekla, ja izgubio ključeve. Slučajno pogledam kada se ključevi nalaze na mandžetni, ja dignem i kažem, izvolite ključevi napravljeni - kaže Dimić.

- Ima raznih situacija, od djece što se zaključaju, paničnih roditelja. To se riješi za minut, dva, riješio prolem, bez panike, bez lupanja - dodaje unuk Darijan.

Zanat je sigurnost za budućnost, kažu Dimići.

Ističu, važno je voljeti posao kojim se baviš i prenijeti tu ljubav s koljena na koljeno, baš kao što su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana