Najmlađeg doktora osvojila Mala Evropa

Brane Radulović
Najmlađeg doktora osvojila Mala Evropa

Prnjavor - Najmlađi specijalista porodične medicine u Republici Srpskoj Bojan Stojković poslije školovanja na Kosovu i Metohiji i specijalizacije u Banjaluci radno mjesto je pronašao u Prnjavoru.

Vrijedni mladić iz Klokot banje na Kosovu je ovo zvanje stekao lani u novembru u 29. godini. Već je imao iskustva jer je radio u ambulanti doktora Aleksandra Vukovića u Prnjavoru. Značajnu ulogu je imao njegov brat Zvezdan, koji se prije nekoliko godina zaposlio kao medicinski tehničar u prnjavorskom Domu zdravlja.

- Brat mi je pričao da ovdje žive dobri i pošteni ljudi, koji bratski dočekuju došljake. Jedna od specifičnosti ovog kraja je šaroliko stanovništvo, sa mnogo različitih naroda i bogatom kulturom koju na pravi način njeguju, pa su s razlogom dobili naziv "Mala Evropa" - priča Stojković.

Poslije Srednje medicinske škole u Kosovskoj Mitrovici upisao je Medicinski fakultet, da bi ga želja za napredovanjem dovela u Banjaluku, gdje na Medicinskom fakultetu ostaje tri godine sa završnom ocjenom 9,3.

U odluci da dođe na ove prostore, čini se da je presudila Bojanova majka Koviljka koja je rodom iz srbačke opštine. Podrška nije izostala ni od oca Momčila, ali i brata Aleksandra, koji je profesor engleskog jezika na Kosmetu. Brat Zvezdan se nedavno riješio momačkog statusa, jer je postao prnjavorski zet.

- Na Kosmetu je život težak i nesiguran, pogotovo za Srbe. Najkraće rečeno, tamo nema perspektive, bez obzira na to što Srbija maksimalno pomaže kosmetske Srbe - kaže Bojan.

Rodni kraj, ipak, najviše voli, ali ne propušta da doda da su mu Banjaluka i Prnjavor prirasli srcu. Tu je stekao veliki broj prijatelja, pa se i nostalgija za Klokot banjom lakše podnosi. Ima lijepa zapažanja i o Prnjavorčankama, ali kaže da nijedna nije osvojila njegovo srce. A i kako bi kada ga na Kosmetu čeka njegova djevojka, s kojom ima ozbiljne životne planove. Prema njegovim riječima, udaljenost od najmilijih lakše podnosi jer radi ono što voli.

- Radni dan zna biti naporan. Treba razumjeti pacijente i pomoći im. Bude ih po 30 do 40 dnevno. Svako sa svojim zdravstvenim problemima i nadom čeka da mu pomognem. Imamo dobre uslove za rad i korektnog vlasnika ambulante, što je veoma značajno - rekao je ovaj mladi specijalista.

Svojevremeno Bojan se aktivno bavio sportom, a najdraži mu je fudbal. Kada mu to obaveze dozvole, putuje sa fudbalerima premijerligaša Borca u ulozi klupskog doktora.

Posjeta mališana

Bojan Stojković kaže da bi želio da upozna predsjednika Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorada Arlova.

- O ovom velikom humanitarcu iz Banjaluke čuo sam sve najljepše, jer godinama podržava i pomaže ugrožene Srbe na Kosmetu. Organizuje i ekskurzije osnovaca sa Kosmeta u Srpsku, što djeca ne zaboravljaju. Jedna grupa đaka posjetiće i prnjavorsko područje, čemu se veoma radujem - kaže Bojan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana