Најмлађег доктора освојила Мала Европа

Бране Радуловић
Најмлађег доктора освојила Мала Европа

Прњавор - Најмлађи специјалиста породичне медицине у Републици Српској Бојан Стојковић послије школовања на Косову и Метохији и специјализације у Бањалуци радно мјесто је пронашао у Прњавору.

Вриједни младић из Клокот бање на Косову је ово звање стекао лани у новембру у 29. години. Већ је имао искуства јер је радио у амбуланти доктора Александра Вуковића у Прњавору. Значајну улогу је имао његов брат Звездан, који се прије неколико година запослио као медицински техничар у прњаворском Дому здравља.

- Брат ми је причао да овдје живе добри и поштени људи, који братски дочекују дошљаке. Једна од специфичности овог краја је шаролико становништво, са много различитих народа и богатом културом коју на прави начин његују, па су с разлогом добили назив "Мала Европа" - прича Стојковић.

Послије Средње медицинске школе у Косовској Митровици уписао је Медицински факултет, да би га жеља за напредовањем довела у Бањалуку, гдје на Медицинском факултету остаје три године са завршном оцјеном 9,3.

У одлуци да дође на ове просторе, чини се да је пресудила Бојанова мајка Ковиљка која је родом из србачке општине. Подршка није изостала ни од оца Момчила, али и брата Александра, који је професор енглеског језика на Космету. Брат Звездан се недавно ријешио момачког статуса, јер је постао прњаворски зет.

- На Космету је живот тежак и несигуран, поготово за Србе. Најкраће речено, тамо нема перспективе, без обзира на то што Србија максимално помаже косметске Србе - каже Бојан.

Родни крај, ипак, највише воли, али не пропушта да дода да су му Бањалука и Прњавор прирасли срцу. Ту је стекао велики број пријатеља, па се и носталгија за Клокот бањом лакше подноси. Има лијепа запажања и о Прњаворчанкама, али каже да ниједна није освојила његово срце. А и како би када га на Космету чека његова дјевојка, с којом има озбиљне животне планове. Према његовим ријечима, удаљеност од најмилијих лакше подноси јер ради оно што воли.

- Радни дан зна бити напоран. Треба разумјети пацијенте и помоћи им. Буде их по 30 до 40 дневно. Свако са својим здравственим проблемима и надом чека да му помогнем. Имамо добре услове за рад и коректног власника амбуланте, што је веома значајно - рекао је овај млади специјалиста.

Својевремено Бојан се активно бавио спортом, а најдражи му је фудбал. Када му то обавезе дозволе, путује са фудбалерима премијерлигаша Борца у улози клупског доктора.

Посјета малишана

Бојан Стојковић каже да би желио да упозна предсједника Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорада Арлова.

- О овом великом хуманитарцу из Бањалуке чуо сам све најљепше, јер годинама подржава и помаже угрожене Србе на Космету. Организује и екскурзије основаца са Космета у Српску, што дјеца не заборављају. Једна група ђака посјетиће и прњаворско подручје, чему се веома радујем - каже Бојан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана