Najboljim studentima putovanje po Evropi

Ratomir Mijanović
Najboljim studentima putovanje po Evropi

Trebinje - Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović donio je odluku da Gradska uprava finansira višednevnu nagradnu ekskurziju za 29 studenata iz tog grada sa postignutim izuzetnim uspjehom u toku studiranja.

Ovo je prvi put da grad na takav način nagrađuje najbolje studente i jedina je lokalna zajednica u RS koja je za najvrednije na visokoobrazovnim ustanovama organizovala putovanje u inostranstvo kako bi upoznali tamošnju privredu, kulturu i način života.

Putovanje će trajati pet dana, a studenti će obići Budimpeštu i Bratislavu. Na put će se zaputiti između 20. i 30. jula, a obezbijeđen im je prevoz, smještaj i hrana.

- Najbitnije nam je da se studenti osjećaju ugodno i da im ovo putovanje ostane u lijepom sjećanju, a i da ponešto nauče o gradovima koje posjećuju o čemu će se pobrinuti i lokalni vodiči koje smo angažovali - istakao je Petrović.

On je dodao da će Gradska uprava i ubuduće pratiti i nagrađivati rad najvrednijih studenata i nastojati da im obezbijedi uslove da u svom gradu primijene ono što su naučili tokom školovanja.

Student treće godine Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Miloš Antunović istakao je da je ideja grada odlična, ali da još nije siguran da li će se prijaviti, jer već ima planirane obaveze u vrijeme putovanja.

- Potez Gradske uprave je za svaku pohvalu, jer to je odličan vid motivacije studenta da se što više trude i da po završetku studija ostanu u Srpskoj da rade - kazao je Antunović i dodao da više njegovih kolega zaslužuje da otputuje.

Ideju Grada Trebinja pozdravio je i predsjednik Studentske organizacije ovog fakulteta Petar Anđelić, koji kaže da studenti koji ispunjavaju uslove ne bi trebalo da propuste priliku koju im nudi Gradska uprava.

  • Mnogo je načina kojima nadležni mogu da motivišu maturante da se upišu na neki od fakulteta u Srpskoj, kao i studente da postižu što bolje rezultate - rekao je Anđelić.

Stipendije

Grad Trebinje raspisao je javni poziv za dodjelu stipendija studentima koji se školske 2018/2019. godine prvi put upisuju na fakultet deficitarnih zanimanja - arhitekturu, građevinarstvo, mašinstvo, elektrotehniku, informatiku, srpski jezik i književnost.

Studenti koji upišu te fakultete dobijaće stipendije u iznosu od 200 KM mjesečno, za deset mjeseci i to četiri mjeseca u 2018. godini i šest mjeseci u 2019. godini. Rok za podnošenje dokumentacije ističe 31. jula ove godine. Pravo na stipendiju i u narednoj godini studija zadržaće ako redovno upišu drugu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana