Nada Stjepanović, student: Talenti mogu Srpsku da stave pod svjetla svjetske pozornice

Srna
Nada Stjepanović, student: Talenti mogu Srpsku da stave pod svjetla svjetske pozornice

Banjaluka - Student kamere na državnom američkom “Bruklin koledžu” Nada Stjepanović poručuje iz Njujorka da su mladi i talentovani ljudi budućnost Republike Srpske i BiH i da se pozitivne promjene mogu ostvariti planskim uzdizanjem obrazovane, elokventne i širokoumne omladine.

“Omladina je najbolji adut. Ulaganje u mlade može nas dovesti daleko, a neulaganje do nezadovoljne omladine koja u budućnosti daje nezadovoljne građane”, kaže za Srnu Stjepanovićeva.

Ona smatra da mladi na ovim prostorima nisu naučeni da pokreću inicijative zbog manjka podrške institucija, obrazovnih ustanova, roditelja, te mentaliteta.

Stjepanovićeva ocjenjuje da je to teško promijeniti ako je prioritet samo pronaći način da se preživi od početka do kraja mjeseca.

“S druge strane, inostranstvo daje lažnu nadu za promjenom i velikim prilikama. Ono je, takođe, mač sa dvije oštrice, pa mladi kao imigranti u tuđoj državi moraju da rade deset puta više nego što bi morali kod kuće”, navodi Nada.

Ona ističe da joj novčana podrška Vlade Republike Srpske putem stipendije koju prima od Fonda “Dr Milan Jelić” mnogo pomaže u studiranju i stručnom usavršavanju, iako je školovanje u Njujorku mnogo skuplje nego u Evropi i regionu.

“Novac od Fonda trošim na školarinu. Velika je privilegija učiti u školi i na koledžu koji je u mogućnosti da dovede na naše radionice i poznatog kinematografa Freda Elmsa”, navela je ona.

Postoji mogućnost da se Nada vrati u Srpsku nakon školovanja, jer je oduvijek imala želju da radi sa mladima odavde, zainteresovanim za film i fotografiju.

“Istovremeno, svjesna sam da se dobra karijera direktora kamere može postići samo u inostranstvu. Ali, o tom potom”, navodi ona.

Njen kratki film “Kaćino neočekivano dugo putovanje do plaže” već je prikazan na nezavisnom filmskom festivalu u Majamiju, “Blek bird” festivalu u istom gradu, te na festivalu u Tuzli.

“Moj drugi kratki igrani film žFeng šuiž bio je nedavno na velikom ekranu na žLajthausž internacionalnom film festivalu u Long Bič Ajlendu. Nadam da će festivalski ciklus koji tek počinje za moj drugi film biti barem upola uspješan kao prvi”, navodi Nada.

Ona ističe da je osim režiranja imala priliku da u SAD fotografiše filmove za talentovane režisere o kojima će se tek čuti.

“Iako je teško pronaći mjesto u filmskoj industriji, drago mi je što sam radila na filmovima koji su veoma kreativni, puni ljubavi i strasti prema toj umjetnosti, što je za mene najvažniji dio bilo kakvog kreativnog posla”, napominje ona.

Stjepanovićeva dodaje da je za nju filmska umjetnost vizuelno pričanje važnih priča.

“Smatram i da mlade žene u filmskoj industriji polako dobijaju priliku pošto je i Rejčel Morison nedavno dobila nominaciju za Oskara za fotografiju.
Za mene su master studije na odsjeku kamere samo prvi korak, a dalje - ko zna”, kaže Stjepanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana