Нацрт буџета Требиња 22.900.000 КМ

Срна
Нацрт буџета Требиња 22.900.000 КМ

Требиње - Одборници Скупштине града Требиња усвојили су данас Нацрт буџета за 2017. годину у износу од 22.900.000 КМ, што је за 8,11 одсто мање у односу на буџет за ову годину или за 6,76 одсто мање у односу на ребаланс буџета.

Расходи за лична примања запослених износе 9.216.490 КМ, а за капиталне инвестиције планирано је 3.361.500 КМ у оквиру којих ће, између осталог, бити завршена изградња ватрогасног дома и водоснабдијевање Зубачког платоа, те изграђена зграда за расељена и избјегла лица и реконструисана главна улица.


Одборници опозиционих политичких партија сматрају да буџет није развојни и не одобравају то што су поједини грантови смањени.

Највише замјерки на Нацрт буџета имао је одборниик ПДП-а Зоран Анђушић, који је истакао да су расходи за бруто плате мањи за само 2,36 одсто у односу на ребаланс и упитао да ли прича о прегломазној администрацији и најава отпуштања радника значи пријем нових.

Он је навео да су примици за нефинансијску имовину 2,6 милиона КМ, из чега, како је рекао, произилази да "нова градска власт наставља продају градске имовине иако се, док је била опозиција, томе противила".

Његов страначки колега Лазар Вучковић рекао је новинарима да су замјерке ПДП-а и Савеза за промјене то што су смањени грантови за омладинске огранизације, културно-умјетничка друштва, Удружење "Бебе" и нека друга.

"Мене као спортисту радује повећање гранта за спорт са 318.500 на 460.000 КМ, али се бојим да та средства, која су планирана спорту и спортистима града Требиња, не оду за покриће дугова Фудбалског клуба жЛеотарж", истакао је Вучковић.

Одборник СНСД-а Благоје Шупић каже да је, због неодговорног понашања претходне власти, представљени нацрт буџета за наредну годину неразвојни и неинвестициони.

"Али само зато што је нама остављен кратер у буџету за ову годину, а да не причамо о нељудскости кад су, послије изгубљених избора, запослили 46 људи", рекао је Шупић, додајући да нико не треба да упоређује запошљавања у градску администрацију и "Електропривреду", јер је град потрошач, а електросектор произвођач.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да ће буџет бити санациони и да се не може развијати, наводећи да су инвеститори тек сада послали писмо намјера, тако да ће се ефекти видјети од октобра сљедеће године.

Он је подсјетио да ребалансирани буџет за 2016. годину, који је усвајала претходна власт, неће бити остварен са минимално 3,5 милиона КМ, због чега "нису хтјели да дувају буџет, нити да пишу лажне приходе и планирају превелику продају градске имовине".

"Знамо да нећемо имати шта продавати наредних година и реална продаје је до два милиона КМ", рекао је Петровић, напомињући да су планирани велики капитални приходи зато што је већи број инвеститора најавио обимну градњу на подручју ове локалне заједнице, 15.000 метара квадратних.

Он је навео да ће то бити приход буџета 3,5 милиона КМ само на рачун ренте односно околног уређења земљишта.

"Важан приход ће бити и накнада ренте за околно уређење због изградње затвореног пливачког комплекса око милион КМ које ће уплатити жХидроелектране на Требишњициж /ХЕТ/ због изградње и добијања грађевинске дозволе за базен у Требињу", рекао је Петровић.

Што се тиче других трошкова, он каже да нису могли да предвиде нереалне трошкове, те да је буџет планиран на 278 радника, напомињући да је ребаланс буџета за 2016. годину био планиран на 286 радника, а да су 9. новембра новој градској власти остављена 344 радника.

"Бивши градоначелник је, нажалост, потписао 49 рјешења на неодређено вријеме након изгубљених избора и то је немогуће исфинансирати буџетом за 2017. годину. Успјели смо да креирамо буџет тако да плате буду на истом нивоу као у 2016. години, што значи 278 запослених у градској управи", рекао је Петровић.

Он је истакао да се праве санационе мјере и програм како збринути остатак радника који ће доћи на удар Закона о локалној управи и самоуправи, појашњавајући да тај закон предвиђа да требињска градска администрација има 130 радника.

"Након ових 49, мораћемо на неки начин ријешити статус још 148 радника до 1. јуна 2019. године. Имаћемо мучан мандат јер ћемо морати рјешавати нагомилане вишегодишње проблеме зато што се нису рјешавали капитални проблеми као што су социјална и друга проблематика", рекао је Петровић.

На првој сједици новог сазива требињског парламента, која је одржана након наставка конститутивне, донесена је одлука да се оснује Аграрни фонд града Требиња са задацима да пружа организациону, инфраструтурну и финансијску подршку сектору пољопривреде и руралног развоја на подручју града.

Одборници су усвојили и приједлог одлуке о оснивању нове јавне установе "Базени" Требиње која ће газдовати спортско-рекреационим објектима на води - на Бањама и у Бреговима, те будућим затвореним базеном на Абазовини, чија би градња, према најавама из Градске управе, требало ускоро да почне.

Скупштина је разматрала и извјештаје интерне контроле финансијског пословања пет јавних установа чији је оснивач град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана