Начелник општине Рибник се сам вози да би уштедио

Данијела Стоканић
Начелник општине Рибник се сам вози да би уштедио

Рибник - Да у Српској ипак постоје функционери који немају личног возача, најбоље показује примјер начелника Рибника Раденка Бањца који је, да би смањио трошкове у локалном буyету, волан узео у своје руке.

Бањац каже да је сматрао да је ангажовање возача који би возио само њега непотребан трошак, због чега је радника који је био на том мјесту распоредио на друго.

Додаје да му не представља проблем да сједне за волан и иде сам на службени пут, колико год био дуг.

- Осталим службеницима у општини на располагању су два возача, а кад ја треба негдје службено да идем, само узмем возило, наравно, ако је у том моменту слободно - казао је Бањац којем је ово први мандат у општини.

Истиче да је урађена нова систематизација радних мјеста те да, упркос томе, нико неће остати без посла.

Осим рационализације трошкова, у општини се труде да запосле што више суграђана и обезбиједе квалитетније услове за живот.

- У протеклом периоду посао је обезбијеђен за двадесетак жена са села у творници обуће „Бема" у Мркоњић Граду. У просторијама старе школе планирано је отварање погона, за шта још тражимо инвеститора - казао је Бањац.

Додао је да би ова општина ускоро требало да добије и ватрогасни дом, као и спомен-собу борцима погинулим  у Одбрамбено-отаyбинском рату 1992 - 1995. године, испред које ће бити урађен и трг.

Према његовим ријечима, саниран је кров старе школе у Црквеној и изграђен мост у Средицама.

- Све у свему, поносан сам што се налазим на челу једног тима коме је дато повјерење да води општину у наредном периоду - казао је Бањац.

Када је у питању општинска каса, у току је припрема буyета за наредну годину који не би требало да искаче из овогодишњих оквира, а то је 3,9 милиона КМ.

- У буyету за наредну годину планирамо да обезбиједимо и новац за запошљавање суграђана у виду подстицаја предузећима, као и за приправнике - истакао је Бањац.

Његови суграђани сматрају да на Бањца треба да се угледају и остали функционери у РС, посебно мањих општина који у неколико корака могу све обићи.

- Одушевио сам се када сам чуо да још има политичара који цијене новац својих суграђана - каже један становник Рибника који није желио да му објавимо име.

С њим се слаже и Весна Кевац која каже да Бањац пуно путује због посла и учествује на свим семинарима, за добробит општине.

- Сматрам да је позитивно то што нема личног возача - казала је Кевац и додала да је захваљујући начелнику окружење чуло за ову општину која обилује природним богатствима.

Дом здравља

Бањац каже да је ситуација у Дому здравља, чији су запослени прије неколико мјесеци штрајковали због неисплаћених плата и осталих дуговања, стабилизована.

- Ликвидност Дома здравља идуће године биће стављена на прво мјесто, а све како би ова здравствена установа функционисала како треба - казао је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана