Načelnik opštine Kneževo proglasio vanrednu situaciju

Vedrana Kulaga
Načelnik opštine Kneževo proglasio vanrednu situaciju

Kneževo - Krizni štab u Kneževu kojim komanduje načelnik opštine Bore Škeljić proglasio je juče vanredno stanje u ovoj lokalnoj zajednici pravdajući to elementarnim nepogodama koje su se desile na području opštine.

Prema nezvaničnim informacijama Škeljić je sazvao sjednicu Kriznog štaba na kojoj je donesena odluka o proglašenju vanrednog stanja zbog poplavljenog ribnjaka koji se nalazi izvan grada i odrona na dionici regionalnog puta Kneževo-Travnik.

- Proglašenjem vanrednog stanja načelnik i njemu bliski ljudi žele da dođu do novca, jer je opština u finansijskoj blokadi zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu kojeg su blokirali upravo Škeljić i njegovi partneri. Skupštinska većina, koju Škeljić ne priznaje nedavno je usvojila prijedlog budžeta, ali načelnik želi da izvuče pomoć, dok budžet ne bude usvojen - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz opštine Kneževo.

Škeljić nije bio raspoložen za razgovor o uvođenju vanrednog stanja.

- Šta vas briga šta ima ili nema kod nas. Neću da sarađujem sa "Glasom Srpske" i "Nezavisnim novinama". Zdravo, do viđenja - rekao je Škeljić.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić izjavio da je Škeljićev potez u najmanju ruku šokantan jer je upravo on generator krize u kojoj se opština našla.

- Krizu u Kneževu sve vrijeme proizvodi načelnik, a sada proglašava vanredno stanje. On je sa svojim partnerima onemogućio rad Skupštine, a ignoriše i načelnike odjeljenja u opštinskoj administraciji. U Kneževu vlada haos kojim rukovodi Škeljić - rekao je Marić i dodao da bi o novonastalom stanju trebalo da bude obaviješteno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS.

U ovom Ministarstvu juče nisu imali informaciju o tome da li je proglašeno vanredno stanje u Kneževu.

Situacija u Kneževu je alarmantna već godinu od kada je došlo do promjene skupštinske većine. Novu većinu formirala je grupa odbornika koju predvode SNSD i SDS, ali njihovi prethodnici koji su na strani Škeljića sve vrijeme su odbijali da to prihvate i potpuno blokirali rad Skupštine zaključavši salu za sjednice i odbijajući da predaju pečat novom predsjedniku. Zbog toga je opština u prvom polugodištu funkcionisala na privremenom finansiranju. Odluka o privremenom finansiranju nije mogla da bude produžena, pa je opština od 1. jula u potpunoj blokadi. Nova skupštinska većina je tek nedavno usvojila prijedlog budžeta za 2014. godinu u iznosu od oko tri miliona KM, koji čeka saglasnost Ministarstva finansija RS. Zbog političke blokade nije usvojen ni izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Napad

Zbog finansijske blokade u Kneževu ne manjka ni fizičkih obračuna. Odbornik SNS-a u Skupštini opštine Nedeljko Vuković napao je u utorak načelnika opštine Boru Škeljića, koji je kadar NDP-a, jer opština ne plaća odvoz smeća njegovoj privatnoj firmi. Do napada je došlo iako Vuković i Škeljić dolaze iz bloka stranaka koje su nekada činile skupštinsku većinu, a danas su u opoziciji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana