Начелник општине Кнежево прогласио ванредну ситуацију

Ведрана Кулага
Начелник општине Кнежево прогласио ванредну ситуацију

Кнежево - Кризни штаб у Кнежеву којим командује начелник општине Боре Шкељић прогласио је јуче ванредно стање у овој локалној заједници правдајући то елементарним непогодама које су се десиле на подручју општине.

Према незваничним информацијама Шкељић је сазвао сједницу Кризног штаба на којој је донесена одлука о проглашењу ванредног стања због поплављеног рибњака који се налази изван града и одрона на дионици регионалног пута Кнежево-Травник.

- Проглашењем ванредног стања начелник и њему блиски људи желе да дођу до новца, јер је општина у финансијској блокади због неусвајања буџета за ову годину којег су блокирали управо Шкељић и његови партнери. Скупштинска већина, коју Шкељић не признаје недавно је усвојила приједлог буџета, али начелник жели да извуче помоћ, док буџет не буде усвојен - рекао је саговорник "Гласа Српске" из општине Кнежево.

Шкељић није био расположен за разговор о увођењу ванредног стања.

- Шта вас брига шта има или нема код нас. Нећу да сарађујем са "Гласом Српске" и "Независним новинама". Здраво, до виђења - рекао је Шкељић.

Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић изјавио да је Шкељићев потез у најмању руку шокантан јер је управо он генератор кризе у којој се општина нашла.

- Кризу у Кнежеву све вријеме производи начелник, а сада проглашава ванредно стање. Он је са својим партнерима онемогућио рад Скупштине, а игнорише и начелнике одјељења у општинској администрацији. У Кнежеву влада хаос којим руководи Шкељић - рекао је Марић и додао да би о новонасталом стању требало да буде обавијештено Министарство управе и локалне самоуправе РС.

У овом Министарству јуче нису имали информацију о томе да ли је проглашено ванредно стање у Кнежеву.

Ситуација у Кнежеву је алармантна већ годину од када је дошло до промјене скупштинске већине. Нову већину формирала је група одборника коју предводе СНСД и СДС, али њихови претходници који су на страни Шкељића све вријеме су одбијали да то прихвате и потпуно блокирали рад Скупштине закључавши салу за сједнице и одбијајући да предају печат новом предсједнику. Због тога је општина у првом полугодишту функционисала на привременом финансирању. Одлука о привременом финансирању није могла да буде продужена, па је општина од 1. јула у потпуној блокади. Нова скупштинска већина је тек недавно усвојила приједлог буџета за 2014. годину у износу од око три милиона КМ, који чека сагласност Министарства финансија РС. Због политичке блокаде није усвојен ни извјештај о извршењу буџета за прошлу годину.

Напад

Због финансијске блокаде у Кнежеву не мањка ни физичких обрачуна. Одборник СНС-а у Скупштини општине Недељко Вуковић напао је у уторак начелника општине Бору Шкељића, који је кадар НДП-а, јер општина не плаћа одвоз смећа његовој приватној фирми. До напада је дошло иако Вуковић и Шкељић долазе из блока странака које су некада чиниле скупштинску већину, а данас су у опозицији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана