Načelnici iz Šipova prijavljeni za pronevjeru 325.000 KM

Nebojša Tomašević
Načelnici iz Šipova prijavljeni za pronevjeru 325.000 KM

Banjaluka - Bivši i aktuelni načelnici opštine Šipovo Dušan Malinović i Milorad Ćirko osumnjičeni su da su zloupotrebama oštetili ovu opštinu za oko 325.000 maraka.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, navodeći inicijale osumnjičenih, istakli su da je protiv njih podnesen izvještaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu koji ih tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Prema navodima iz izvještaja, Malinović je opštinu Šipovo oštetio za 200.000, a Ćirko za oko 125.000 maraka. Oni su osumnjičeni da su dio novca namijenjenog za izgradnju administrativnog centra i sportske hale iskoristili u druge svrhe. Prema nezvaničnim informacijama, novac su uplatili preduzeću za održavanje puteva "Mrkonjić putevi" kojem je opština odranije bila dužna.

Malinović je 2012. godine "Mrkonjić putevima" uplatio 200.000 maraka. Taj novac preusmjerio je sa budžetske stavke "teške" 1,7 miliona maraka, koja je odobrena namjenski za izgradnju administrativnog centra i sportske hale. Ćirka policija sumnjiči da je godinu kasnije sa iste stavke uzeo 125.000 maraka. Dio novca je uplatio "Mrkonjić putevima" na osnovu duga za održavanje puteva, a dio preduzeću koje je obavljalo radove na uličnoj rasvjeti. Izvor blizak istrazi rekao je da je Ćirko preduzeću "Mrkonjić putevi" uplatio oko 95.000, a firmi "Mig elektro" oko 30.000 maraka.

- D. M. i M. Ć. teretimo da su u svojstvu odgovorne osobe u opštini Šipovo prekoračili granice svojih ovlašćenja i zloupotrijebili svoj službeni položaj tokom 2012. i 2013. godine - istakli su u policiji.

Ćirko je kazao da on nije plaćao ranije preuzete obaveze, već njegov prethodnik Malinović. Istakao je da je plaćao radove izvedene oko zgrade opštine, jer je u ugovoru o izgradnji objekta stajalo da će ona biti podignuta od temelja do krova bez okolnih radova.

- Zato je tu bilo dodatnih radova koji su se odnosili na gradnju trotoara, pristupnog puta od glavne ulice, parkinga za potrebe opštine, rasvjetu i slično. Za svaku aktivnost koja je rađena, sproveden je postupak javne nabavke i na taj način izabran izvođač - rekao je Ćirko.

Malinović je potvrdio da je saslušan u policiji, ali tvrdi da nije učinio ništa nezakonito.

- U to vrijeme novac za investicije bio je na zajedničkom računu lokalne uprave, a ne posebnom. Nije bilo zloupotrebe, već sam platio stara dugovanja na osnovu kojih je mogao biti pokrenut sudski spor i onda bi troškovi bili povećani. To je suština - rekao je Malinović.

Malinović hapšen 2013. godine

Dušan Malinović uhapšen je sa još devet osoba u maju 2013. godine u policijskoj akciji "Mreža" zbog sumnje da su nezakonito omogućili fizičkim i pravnim licima sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 150.000 maraka.

Svi uhapšeni su osumnjičeni da su zloupotrijebili novac koji je Evropska komisija odobrila opštini Šipovo za turistički projekat "Šipovo eko-zona".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana