Начелници из Шипова пријављени за проневјеру 325.000 КМ

Небојша Томашевић
Начелници из Шипова пријављени за проневјеру 325.000 КМ

Бањалука - Бивши и актуелни начелници општине Шипово Душан Малиновић и Милорад Ћирко осумњичени су да су злоупотребама оштетили ову општину за око 325.000 марака.

У Центру јавне безбједности Бањалука, наводећи иницијале осумњичених, истакли су да је против њих поднесен извјештај бањалучком Окружном тужилаштву који их терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења. Према наводима из извјештаја, Малиновић је општину Шипово оштетио за 200.000, а Ћирко за око 125.000 марака. Они су осумњичени да су дио новца намијењеног за изградњу административног центра и спортске хале искористили у друге сврхе. Према незваничним информацијама, новац су уплатили предузећу за одржавање путева "Мркоњић путеви" којем је општина одраније била дужна.

Малиновић је 2012. године "Мркоњић путевима" уплатио 200.000 марака. Тај новац преусмјерио је са буџетске ставке "тешке" 1,7 милиона марака, која је одобрена намјенски за изградњу административног центра и спортске хале. Ћирка полиција сумњичи да је годину касније са исте ставке узео 125.000 марака. Дио новца је уплатио "Мркоњић путевима" на основу дуга за одржавање путева, а дио предузећу које је обављало радове на уличној расвјети. Извор близак истрази рекао је да је Ћирко предузећу "Мркоњић путеви" уплатио око 95.000, а фирми "Миг електро" око 30.000 марака.

- Д. М. и М. Ћ. теретимо да су у својству одговорне особе у општини Шипово прекорачили границе својих овлашћења и злоупотријебили свој службени положај током 2012. и 2013. године - истакли су у полицији.

Ћирко је казао да он није плаћао раније преузете обавезе, већ његов претходник Малиновић. Истакао је да је плаћао радове изведене око зграде општине, јер је у уговору о изградњи објекта стајало да ће она бити подигнута од темеља до крова без околних радова.

- Зато је ту било додатних радова који су се односили на градњу тротоара, приступног пута од главне улице, паркинга за потребе општине, расвјету и слично. За сваку активност која је рађена, спроведен је поступак јавне набавке и на тај начин изабран извођач - рекао је Ћирко.

Малиновић је потврдио да је саслушан у полицији, али тврди да није учинио ништа незаконито.

- У то вријеме новац за инвестиције био је на заједничком рачуну локалне управе, а не посебном. Није било злоупотребе, већ сам платио стара дуговања на основу којих је могао бити покренут судски спор и онда би трошкови били повећани. То је суштина - рекао је Малиновић.

Малиновић хапшен 2013. године

Душан Малиновић ухапшен је са још девет особа у мају 2013. године у полицијској акцији "Мрежа" због сумње да су незаконито омогућили физичким и правним лицима стицање противправне имовинске користи у износу од 150.000 марака.

Сви ухапшени су осумњичени да су злоупотријебили новац који је Европска комисија одобрила општини Шипово за туристички пројекат "Шипово еко-зона".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана