Na temeljima Osovice niče novi manastir

Dejan Jovičić
Na temeljima Osovice niče novi manastir

SRBAC - U Novoj Vesi kod Srpca, u podnožju planine Motajice, juče su uz prisustvo više od dvije hiljade vjernika osveštani temelji manastirskog kompleksa Blagovijesti presvete Bogorodice.

Novi manastir biće izgrađen na temeljima nekadašnjeg manastira Osovica koji potiče iz 14. vijeka kao zadužbina kralja Dragutina, a koji su Turci prije 305 godina potpuno srušili i uništili.

Manastirske temelje uz sasluženje više od 20 sveštenika i monaha osveštao je episkop banjalučki Jefrem.

- Došlo je vrijeme i pojavila se generacija koja će pronaći ono što je izgubljeno, obnoviti što je porušeno i izgraditi ono što je potrebno srpskom narodu - rekao je Jefrem.

Za vršioca dužnosti namjesnika ovog manastira postavljen je monah Dositej Crnčević iz manastira Liplje.

Novi manastir raspolagaće sa 30 hektara šume i zemlje.

Za kumove manastirskog kompleksa blagoslovljeni su direktor preduzeća “Šume RS” Neđo Ilić i ministar za porodicu, omladinu i sport RS Proko Dragosavljević.

Nekadašnji manastir Osovica otkrio je i istražio poznati arheolog Milan Đurđević iz Gradiške koji je sa svojim stručnim timom poslije 437 dana istraživanja došao do podataka da se na ovom području nekad nalazio srednjovjekovni manastir iz doba vladavine kralja Vladislava, sina kralja Dragutina.

Prema istorijskim podacima, manastir Osovica je u potpunosti srušen i uništen od strane Turaka 1695. godine, a tokom iskopavanja ovog područja 2007. i 2008. godine otkriven je sjeverni zid manastira sa pjevnicom, ostatak oltara i trpezarije i više ostataka raznih predmeta od metala i keramike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana