Na račune uzgajivača svinja stiže 2,4 miliona KM

Milijana Latinović
Na račune uzgajivača svinja stiže 2,4 miliona KM

Banjaluka - Na računima uzgajivača svinja u Republici Srpskoj ove godine naći će se 2,4 miliona maraka, koliko je agrarnim budžetom obezbijeđeno za podsticaje za utovljene svinje i priplodne krmače.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je planom korišćenja novca za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela u 2018. godini predviđeno 1,5 miliona maraka za premiju za utovljene svinje.

Ističu da je to za 88,43 odsto više u odnosu na novac koji je za ove namjene izdvojen u prosjeku za protekle tri godine, a koji je iznosio 796.031 marku.

- Premija po utovljenoj svinji biće 50 maraka, dok je prosjek ove premije u posljednje tri godine bio 22 KM, što predstavlja povećanje za 127,27 odsto - naveli su u Ministarstvu.

Dodaju da je istim planom predviđeno i povećanje premija za priplodne krmače.

- U agrarnom budžetu ove godine za te namjene rezervisano je 900.000 maraka, što u odnosu na 483.116 KM, koliko je prosječno isplaćeno u posljednje tri godine, predstavlja  povećanje za 86,29 odsto - naveli su u Ministarstvu i dodali da će premija po priplodnoj krmači iznositi 80 maraka, što je povećanje za 50,94 odsto u odnosu na 53 KM, koliko je iznosio trogodišnji prosjek.

U Ministarstvu poljoprivrede podsjećaju da je premija za tov svinja za prošlu godinu isplaćena još 1. februara, što je najranije u proteklih nekoliko godina, dok je premija za priplodne krmače isplaćena na račune farmera 15. februara.

- I sami uzgajivači svinja su nedavno poručili da isplata premija nije bila nikad brža i ažurnija. Ovakav pristup Ministarstva naišao je na izuzetno pozitivne komentare kod samih proizvođača, kako u pogledu brzine isplate, tako i u pogledu značajnog povećanja kada su u pitanju premije za tovne svinje i priplodne krmače - rečeno je u Ministarstvu.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da će povećanje podsticaja nesumnjivo pozitivno uticati na uzgajivače svinja.

- Sigurno će doći do povećanja broja uzgajivača svinja. Vjerujem da ćemo postići i veću konkurentnost na tržištu u odnosu na uzgajivače iz FBiH i Brčko distrikta - rekao je Maljčić i dodao da vjeruje da će isplata podsticaja biti redovna. On je kazao da Udruženje na čijem je čelu broji oko 120 članova.

Agrarni budžet

Poljoprivrednici u Srpskoj poslije dužeg niza godina dobiće 11 miliona maraka više od Vlade RS jer je ovogodišnji agrarni budžet sa planiranih 60 miliona povećan na 71 milion maraka. Dogovor o povećanju podsticaja postignut je nedavno na sastanku predsjednika i premijerke RS Milorada Dodika i Željke Cvijanović sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika. Dodik je tada naglasio da će, osim 71 miliona KM za podsticaje, u poljoprivredu biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana