Na račune poljoprivrednika leglo 2,38 miliona maraka

D. S.
Na račune poljoprivrednika leglo 2,38 miliona maraka

Banjaluka - Na račune poljoprivrednika u Srpskoj juče je uplaćeno 2,38 miliona maraka na ime podsticaja za ovogodišnju proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS novac je uplatilo putem Agencije za agrarna plaćanja Srpske, a o narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković pretpostavlja da su podsticaji isplaćeni mljekarskom sektoru, jer se njima obračunava na mjesečnom nivou.

- Ratari tek sad, nakon uvođenja novog pravilnika, imaju mogućnost da obnove registraciju gazdinstva u APIF-u, kako bi što prije ostvarili pravo na premiju po osnovu zasijanih hektara - rekao je Marinković.

On kaže da je najbitnije da je počela podjela regresiranog goriva, koje će u narednom periodu sigurno da pomogne poljoprivrednicima, imajući u vidu da je gorivo poskupjelo u prosjeku za 83 feninga zbog uvođenja Zakona o akcizama.

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu objavljen je krajem marta. Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je ranije da će agrarni budžet u ovoj godini biti 71 milion KM, te da će osim ovih sredstava odobrenih za podsticaje, u poljoprivredu će biti uloženo dodatnih 131 milion KM kroz razne projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana