На рачуне пољопривредника легло 2,38 милиона марака

Д. С.
На рачуне пољопривредника легло 2,38 милиона марака

Бањалука - На рачуне пољопривредника у Српској јуче је уплаћено 2,38 милиона марака на име подстицаја за овогодишњу производњу.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС новац је уплатило путем Агенције за аграрна плаћања Српске, а о наредној уплати јавност ће бити благовремено обавијештена.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић претпоставља да су подстицаји исплаћени мљекарском сектору, јер се њима обрачунава на мјесечном нивоу.

- Ратари тек сад, након увођења новог правилника, имају могућност да обнове регистрацију газдинства у АПИФ-у, како би што прије остварили право на премију по основу засијаних хектара - рекао је Маринковић.

Он каже да је најбитније да је почела подјела регресираног горива, које ће у наредном периоду сигурно да помогне пољопривредницима, имајући у виду да је гориво поскупјело у просјеку за 83 фенинга због увођења Закона о акцизама.

Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за ову годину објављен је крајем марта. Предсједник РС Милорад Додик истакао је раније да ће аграрни буџет у овој години бити 71 милион КМ, те да ће осим ових средстава одобрених за подстицаје, у пољопривреду ће бити уложено додатних 131 милион КМ кроз разне пројекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана