На поклоничко путовање кренуло 23 Паљана

Срна
На поклоничко путовање кренуло 23 Паљана

Пале - Испред Храма Светог архангела Гаврила на Палама јутрос су на пут до Манастира Острог, дуг 320 километара, пјешке кренула 23 поклоника. Поклоници планирају да стигну у Манастир Острог 18. маја, гдје ће присуствовати служби и поклонити се моштима Светог Василија Острошког.

Хаџи Игор Вукашиновић каже да су на пут кренула 23 ходочасника са Пала, међу којима су и двије жене, као и два комбија и два возача.


“Рута иде преко Реновице, Устипраче, Чајнича, Пљеваља, Жабљака...До Манастира Острог требали би стићи 18. маја. Циљ путовања је да се поклонимо моштима Светог Василија Острошког”, рекао је Вукашиновић новинарима.

Он је навео да група са Пала од 2007. године иде на ходочашће, као и да су ове године најбројнији. У Чајничу ће им придружити још једна екипа од 20 Чајничана.

Паљанин Александар Пелан рекао је да други пут иде на ходочашће под Острог, те захвалио Скупштини Града Источно Сарајево и пријатељима који су им помогли да и ове године крену на путовање са свим потребним стварима.

Он наводи да би путовање требало трајати од девет до 10 дана, али да све зависи од временских услова, те да сви који иду имају неки свој мотив.

Једна од жена која иде до Манастира Острог Гордана Самарџија каже да је прије три године ишла истом маршрутом и да јој се поново јавила иста жеља.

Самарџија додаје да ће јој јака воља и вјера помоћи да истраје на овом путу.

“Од Доњег манастира према Горњем планирамо ићи боси. То је диван осјећај који треба доживјети и који се не може ријечима описати када се стигне до Свеца. Једноставно пуни сте емоција, сузе саме навиру, нешто прелијепо”, каже Самарџија.

Група поклоника кренула је на пут након молитве у Саборном храму Светог архангела Гаврила на Палама и благослова који су добили од свештеника Немање Манџића и Зорана Калајџића. /крај/мкб/мђ/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана