На подручју Рогатице расте потражња за сјеменским кромпиром

С. М.
На подручју Рогатице расте потражња за сјеменским кромпиром

Рогатица - Приближавањем прољећа почињу припреме за сјетву, а рогатички трапови већ су отворени с обзиром на то да је потражња за сјеменским кромпиром велика. Већини Рогатичана отањиле су и залихе тог поврћа за потрошњу.

Регистровани произвођачи кромпира "Соланум продукт", "Агромонт", "Агрос" и "Агро-плод" кажу да је интерес  за сјетвом изнад очекивања.

- Произвођаче кромпира прошле године Бог је погледао. Поред доста лоших временских прилика, кромпир на Борикама је добро родио и има га довољно, а и цијене су изнад очекивања. Више су него посљедњих година, када су произвођачи кромпира једва састављали крај с крајем. Сјеменски кромпир достигао је просјечну цијену од 1,5 марака плус ПДВ и тражен је са свих страна. Залихе од 340 тона већ смо свели на свега тридесетак - рекао је први човјек "Соланум продукта" и директор "Агромонта" Новак Мотика.

Власник "Агро-плода" Драгомир Џида, који је јесенас ускладиштио 195 тона сјеменског и 160 тона конзумног кромпира, задовољан је и потражњом и цијенама.

- Кромпир за јело је продаван на велико за 90 фенинга, а на мало до 1,20 КМ по килограму. Када је ријеч о сјеменском материјалу, у зависности од сорте, креће се од 1,20 до 1,60 КМ по килограму плус ПДВ - каже Џида.

Према његовим ријечима, занимљиво је да купаца има из свих крајева БиХ. Слично је и у "Агросу", гдје је у току пребирање и сортирање кромпира, а да би удовољили захтјевима купаца ангажовано је више сезонских радника.

Према подацима Одјељења за привреду у Општинској управи у Рогатици, прошле јесени на подручју општине убране су 5.333 тоне кромпира, од чега 1.165 тона сјеменског и 4.168 тона конзумног кромпира.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана