На љетној позорници у Зворнику КУД-ови из Србије, Сјеверне Македоније и Српске

Срна
На љетној позорници у Зворнику КУД-ови из Србије, Сјеверне Македоније и Српске

ЗВОРНИК, 22. ЈУНА /СРНА/ - Манифестација “Видовдански сабор” окупила је вечерас у Зворнику око 300 чланова културно-умјетничких друштава /КУД/ и фолклорних ансамбала из Србије, Сјеверне Македоније и Републике Српске.

На љетној позорници наступила су друштва “Абрашевић” из Ваљева, “Тент” из Обреновца, “Јанко Катић” из Младеновца, словачки ансамбл “Петровчан” из Бачког Петровца, “Коче Рацин” из Скопља, “Дервента” из Дервенте и “Свети Сава” из Зворника.

Отварању “Видовданског сабора” претходио је традиционални дефиле учесника главном градском улицом.

Умјетнички руководилац Фолкорног ансамбла “Петровчан” Павел Павлини рекао је да су први пут у Зворнику и да су задовољни позивом да учествују на овој манифестацију како би представили културу Словака из Војводине.

Представник Ансамбла “Коче Рацин” из Скопља Тоне Богдановски рекао је да су се на Сабору представили соло пјесмама и играма из Источне Македоније.

Позиву да учествују на Видовданском сабору радо се одазвао и КУД “Абрашевић”, каже представник овог друштва Катарина Ашковић.

Предсједник КУД-а “Свети Сава” Драган Голић рекао је да Сабор окупља ансамбле из више земаља и да настоје да дође што више друштава да би зворничка публика видјела мајсторе фолклора.

Он је додао да КУД “Свети Сава” жели да окупи већи број младих који би активно радили на очувању српске традиције.

Организатор манифестације је КУД “Свети Сава”, а покровитељ град Зворник.

Синод Српске православне цркве је 2006. године наградио КУД “Свети Сава” из Зворника Орденом Светог Саве трећег реда за допринос у развоју и његовању српске традиције и културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана