Na Vidovdan kršteno petoro braće i sestara Gajića iz Romanovaca kod Gradiške

Milan Vujić
Na Vidovdan kršteno petoro braće i sestara Gajića iz Romanovaca kod Gradiške

Gradiška - Petoro mališana porodice Gajić iz Romanovaca kod Gradiške kršteno je u hramu posvećenom Svetom mučeniku Knezu Lazaru u Vilusima čime im je ispunjena velika želja, a proslavu je uveličalo stotinjak mještana.

Svetu tajnu krštenja primili su na Vidovdan zahvaljujući ljudima dobre volje, prvenstveno doktoru Slavku Dunjiću, poslaniku u Narodnoj skupštini RS koji im je kumovao zajedno sa Vesnom Knežević.

Sreću i ponos nisu krili 34-godišnji Dražen i njegova pet godina mlađa supruga Ivana, roditelji Vladane, Vladana, Ognjena, Sare, Milene i Milijana. Kažu da nisu bili u mogućnosti da sami organizuju ovu ceremoniju, zbog čega su uspjeli da krste samo najstariju kćerku Vladanu. Dražen kaže da je ovo veliki trenutak za cijelu porodicu.

- Zahvaljujem doktoru Dunjiću na krštenju moje djece i što im je organizovao veliku proslavu za pamćenje. Da njega nije bilo ne bismo imali ni novi dom. Što je obećao to je i ispunio - kaže Dražen.

Dodaje da je vrijeme teško, ali se on i supruga trudom i radom odgajaju djecu i bore se da im ništa ne nedostaje.

- Djeca su bogatstvo, jer kada dođem kući sa posla i pogledam ih to je milina i tada zaboravljam na umor i sve probleme - kazao je Gajić i dodao da žive u skromnim uslovima, ali da je uprkos teškoj materijalnoj situaciji njihova kuća puna sreće i ljubavi.

Kuma Vesna Knežević je kazala da joj je čast da krsti petoro djece najbolje prijateljice, zbog čega je veoma radosna.

- Ivana i ja smo zajedno odrasle i ponosna sam što mi je ukazala povjerenje da naše prijateljstvo krunišemo kumstvom - istakla je Kneževićeva.

Dunjić je pored obećanja da će krstiti mališane, bio i inicijator sa Ministarstvom porodice omladine i sporta RS za izgradnju kuće Gajićima.

Ova višečlana porodica je živjela u jednoj prostoriji od devet kvadrata, a zahvaljujući svom kumu i drugim humanistima sada imaju novi dom od 60 kvadrata.

- U današnje vrijeme kad iz jednog sela pođe petoro djece u školu ili se krsti u toku godine to je senzacija. Ovo je jedan svijetao primjer gdje je iz jednog doma kršteno petoro djece, zbog čega sam izuzetno srećan - istakao je Dunjić.

On je dodao da je zadovoljan što su se akciji dogradnje i opremanja kuće za Gajiće odazvao veliki broj privrednika.

- Sa ovom porodicom dijelim radost što su završili kompletan enterijer kuće. Za njih su konačno došli ljepši dani - kazao je Dunjić.

Mališani kažu da su presrećni jer su kršteni i jer imaju novi dom dodajući da im kum ispunjava sve želje. Ceremoniji krštenja koja je završena velikom proslavom prisustvovalo je  stotinak mještana i drugih gostiju.

Paroh

Paroh mašićki Petar Jovanović kaže da višečlano krštenje iz jedne porodice predstavlja svojevrsno iznenađenje i radost za cijelo selo, opštinu, ali i državu.

- Sada hvala gospodu imamo državu, ali, nažalost svaki dan nas je sve manje zato su ovakvi primjeri veoma rijetki. Zato je ova radost posebna za sve nas, ali i hram jer smo pet novih članova uveli u zajednicu koja se zove crkva Božija - poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana