Музеј Козаре: Фотографије свједоче о борби нашег народа за самосталност

Снежана Тасић
Музеј Козаре: Фотографије свједоче о борби нашег народа за самосталност

Приједор - У Музеју Козаре је поводом крсне славе ове установе Светог апостола и јеванђелисте Луке отворена изложба фотографија под називом “Српска револуција и стварање модерне српске државе”.

Изложбу је приредила Секција фотографа Друштва конзерватора Србије у оквиру обиљежавања великог јубилеја - 200 година од почетка Другог српског устанка.

Предсједница Секције фотографа Снежана Неговановић је истакла да изложбу, која обухвата период од 1804. до 1878. године, чине фотографије данашњег изгледа меморијалних мјеста везаних за ток Првог и Другог српског устанка, догађаје из српске револуције, а потом и истакнутих личности и значајних дешавања.

- На изложеним фотографијама су  прве институције које су водиле ка стварању и осамостаљивању модерне српске државе, представљене из угла службе заштите непокретног културног наслеђа Србије, кроз фотографије спомен-обележја, грађевина, манастирских комплекса, свег тог богатства, пре свега, споменичког наслеђа које је сачувано, а сведочи о вишедеценијској борби и труду нашег народа ка стицању државе и самосталности - истакла је Неговановићева.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић је потврдио да је свети Лука први нацртао ликове Богородице и Христа и на неки начин је он оснивач хришћанског иконописа те да, имајући то у виду, они поводом овог празника отварају квалитетне ликовне изложбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана