Мутна вода посвађала предузећа из Фоче

Радмила Ђевић
Мутна вода посвађала предузећа из Фоче

Фоча - Директор Шумског газдинства "Маглић" из Фоче Споменко Стојановић најавио је да ће због неоправданих и неаргументованих оптужби да су ово предузеће и он као руководилац одговорни за замућење воде у градском водоводу, тужити Инспекторат Републике Српске, водног инспектора Раденка Санда, предузеће "Извор" из Фоче и директора тог предузећа Миомира Бојата.

Након прекршајног налога који је Шумском газдинству, како каже Стојановић, на захтјев предузећа за водовод и канализацију "Извор" љетос изрекао републички водни инспектор, Основни суд у Фочи ослободио је "Маглић" одговорности.

Стојановић тврди да је водни инспектор, у сарадњи са директором "Извора", поднио прекршајни налог против "Маглића" и њега као одговорног лица уз оптужбе да су одговорни за замућивање воде у градском водоводу, без икаквог испитивања и увиђаја. Он каже да је на тај начин нанесена велика штета предузећу и њему лично.

- За разлику од шумарског инспектора, који је прегледао документацију нашег предузећа и изашао на терен, након чега је саставио извјештај према коме ово предузеће није одговорно за мућење воде, водни инспектор нарушио је закон о инспекцијским пословима, јер није дошао у Шумско газдинство нити је изашао не терен, нити нам се уопште обратио, а донио је паушалне закључке и поднио пријаву - рекао је Стојановић на јучерашњој конференцији за новинаре.

Тврди да је прекршајни налог и казне од 10.000 КМ за газдинство и 2.000 КМ за директора, водни инспектор написао у канцеларији директора "Извора" на основу његових паушалних прича и фотографија са накнадно утиснутим датумом.

- Ми нисмо пристали да платимо казну, јер се не осјећамо кривим и били смо на суду гдје смо добили ослобађајућу пресуду, јер инспектор није ничим доказао да смо то урадили. Да је којим случајем употријебио неку провјерену методу, као што је бојење воде натријум-флуоресцеином, ми не бисмо подносили захтјев за судско одлучивање, платили бисмо казне и проширили бисмо обухват водозаштитног појаса - рекао је Стојановић.

Нагласио је да ШГ "Маглић" не замућује воду у Фочи јер се са првим падавинама вода и даље мути.

- Тужићемо Инспекторат, инспектора лично, као и директора и предузеће "Извор" за штету коју су нам нанијели. Мали је ово град да се прича како Шумско газдинство "Маглић" Фоча мути воду својим суграђанима, а ми ту живимо, наше породице и наши пријатељи. Уосталом, овдје раде стручни и школовани инжењери - нагласио је Стојановић.

У Инспекторату РС кажу да је републички водни инспектор почетком јула ове године изашао на извориште "Лучка врела" и на локацији самог изворишта обавио контролу, те сачинио фотографије затеченог стања, што је констатовано инспекцијским записником.

- Увидом на локацији инспектор је констатовао да је због дјелимичног извођења радова у ужој зони санитарне заштите изворишта дошло до оштећења тла и замућивања воде у водотоку, а зона се налази на земљишту које је дио шумско привредног подручја које је повјерено на газдовање Шумском газдинству "Маглић", које је дужно да поштује одредбе Закона о водама у циљу заштите квалитета вода - наводе у Инспекторату РС. Додају да је поступајући инспектор Шумском газдинству "Маглић" доставио примјерак записника о инспекцијској контроли, са напоменом да на утврђено чињенично стање може приговорити у року од три дана и то поткријепити ваљаним доказима.

- У законом остављеном року Шумско газдинство није доставило примједбе на наводе из записника. Због утврђеног стања инспектор је правном лицу и одговорном лицу у правном лицу изрекао новчану казну путем прекршајног налога, а исти су искористили своје законом прописано право да траже судско одлучивање о издатим прекршајним налозима, као што то могу тражити и други субјекти у другим областима надзора - додају у Инспекторату.

Директор предузећа "Извор" Миомир Бојат рекао је "Гласу Српске" да ово предузеће није тужило нити подносило пријаву против ШГ "Маглић", већ да је надлежни инспектор радио послове из своје надлежности и утврђивао стање на терену.

- Ми нисмо у спору са ШГ "Маглић" - кратко је прокоментарисао Бојат.

Површинске воде

Споменко Стојановић је истакао да су увијек поштовали водозаштитни појас око изворишта.

- Вода се и данас мути, сви грађани то знају, а нас нема на том простору, не радимо ништа. То је проблем за који претходни директори "Извора" знају због чега је настао, јер су због недостатка и редукције воде каптиране површинске воде, па када год падне киша појави се замућење воде, то је очигледно - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана