Muke rogatičkih povratnika: Kuće izgrađene, ključevi daleko

Sreten Mitrović
Muke rogatičkih povratnika: Kuće izgrađene, ključevi daleko

Rogatica - Rogatički povratnici kojima su u, okviru projekta sanacije i rekonstrukcije objekata za potrebe izbjeglih i raseljenih lica, napravljene kuće prije skoro godinu i dalje nisu dobili ključeve, jer izvođaču radova nije uplaćen novac za obavljeni posao.

Riječ je o 25 kuća koje zjape prazne, a koje su izgrađene tokom 2017. i 2016. godine. Izvođač radova, rogatička firma “Primus” potpisala je sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak u BiH i entitetskim resornim ministarstvima, ugovor o rekonstrukciji i sanaciji kroz projekat koji finansira Saudijski fond za međunarodni razvoj po sistemu “ključ u ruke”.

Međutim, kako priča vlasnik preduzeća Milad Obrenović, nije sve išlo onako kako je dogovoreno. Tvrdi, da je svoj posao uradio, ali da mu nije uplaćen dogovoreni novac za obavljeni posao.

- Riječ je o 12 kuća izgrađenih prošle godine i 13 kuća izgrađenih godinu ranije. Sve su završene, ali nije tako i sa plaćanjem zbog čega ne mogu i neću da dozvolim tehnički prijem i uručivanja ključeva vlasnicima - rekao je Obrenović.

Ističe da je lani dogovoren posao vrijedan 345.219 maraka, te da su radovi završeni u roku, ali da mu iz Saudijskog fonda još nije isplaćeno oko 58.000 maraka.

Sličan ugovor sa istim naručiocima usluga, sklopio je i 2016. godine o izgradnji 13 kuća u četiri mjesne zajednice u Rogatici. Za taj posao još mu, kaže, nije isplaćeno 265.000 maraka.

Obrenović tvrdi da razumije povratnike i njihove muke.

- Znam da kuće zjape prazne i zarastaju u korov. Čim moja firma dobije novac za posao koji je obavila uslijediće tehnički prijem i uručivanje ključeva - istakao je Obrenović.

Jedan od korisnika projekta kome je kuća izgrađena u selu Godomilje u Borikama je i Marko Đerić. On priča da je njegova kuća završena prije skoro godinu.

- Radost tog događaja, poslije 22 godine od završetka rata, umanjena je time što ovoliko čekam na ključeve. Ne znam u čemu je problem, ali da sam ih odmah dobio mnogo toga bih do sada uradio. Ima posla u unutrašnjem i vanjskoj opremanju kuće - rekao je Đerić i dodao da je stalno u neizvjesnosti kako će se to završiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana