Муке рогатичких повратника: Куће изграђене, кључеви далеко

Сретен Митровић
Муке рогатичких повратника: Куће изграђене, кључеви далеко

Рогатица - Рогатички повратници којима су у, оквиру пројекта санације и реконструкције објеката за потребе избјеглих и расељених лица, направљене куће прије скоро годину и даље нису добили кључеве, јер извођачу радова није уплаћен новац за обављени посао.

Ријеч је о 25 кућа које зјапе празне, а које су изграђене током 2017. и 2016. године. Извођач радова, рогатичка фирма “Примус” потписала је са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Фондом за повратак у БиХ и ентитетским ресорним министарствима, уговор о реконструкцији и санацији кроз пројекат који финансира Саудијски фонд за међународни развој по систему “кључ у руке”.

Међутим, како прича власник предузећа Милад Обреновић, није све ишло онако како је договорено. Тврди, да је свој посао урадио, али да му није уплаћен договорени новац за обављени посао.

- Ријеч је о 12 кућа изграђених прошле године и 13 кућа изграђених годину раније. Све су завршене, али није тако и са плаћањем због чега не могу и нећу да дозволим технички пријем и уручивања кључева власницима - рекао је Обреновић.

Истиче да је лани договорен посао вриједан 345.219 марака, те да су радови завршени у року, али да му из Саудијског фонда још није исплаћено око 58.000 марака.

Сличан уговор са истим наручиоцима услуга, склопио је и 2016. године о изградњи 13 кућа у четири мјесне заједнице у Рогатици. За тај посао још му, каже, није исплаћено 265.000 марака.

Обреновић тврди да разумије повратнике и њихове муке.

- Знам да куће зјапе празне и зарастају у коров. Чим моја фирма добије новац за посао који је обавила услиједиће технички пријем и уручивање кључева - истакао је Обреновић.

Један од корисника пројекта коме је кућа изграђена у селу Годомиље у Борикама је и Марко Ђерић. Он прича да је његова кућа завршена прије скоро годину.

- Радост тог догађаја, послије 22 године од завршетка рата, умањена је тиме што оволико чекам на кључеве. Не знам у чему је проблем, али да сам их одмах добио много тога бих до сада урадио. Има посла у унутрашњем и вањској опремању куће - рекао је Ђерић и додао да је стално у неизвјесности како ће се то завршити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана