Муке породице Пејашиновић у Горњим Вијачанима код Прњавора

Бране Радуловић
Муке породице Пејашиновић у Горњим Вијачанима код Прњавора

Прњавор - Када би биле биране најугроженије породице на прњаворском подручју, Пејашиновићи из Горњих Вијачана, који битку бију са немаштином и болешћу, нашли би се на врху те тужне листе.

 

Дуго пјешачење је једини начин да се дође до њих, а сваки аутомобил предаће се на три километра до оронуле куће.

Седамдесетогодишњег Вељка ноге не служе, а већ десетак година је и слијеп, па о њему брине обољела супруга Невенка. Домаћинство води њихов син Драган - четрдесетогодишњак са озбиљним срчаним проблемима.

- Као да су нас стигле све клетве. Нарушено здравље нам је највећи проблем. Пијем лијекове за срце, а прије неки дан болови су ме стигли у шуми, гдје сам, под ведрим небом, провео ноћ. Мислио сам да је са мном готово - прича Драган.

Троје Пејашиновића живи на висоравни планине Чавке у једином домаћинству у кругу од четири километра.

- Да бар имамо комшије да поразговарамо и муке подијелимо. Некада је овдје било четири, пет кућа, али су данас пусте - каже Невенка.

Пејашиновићи никада нису имали струју, а водом се снабдијевају са извора удаљеног око два километра од трошне куће.

- Сваки мало јачи вјетар пријети да однесе старе салонит плоче и да останемо без крова. Посебна мука је зими када смо заробљени на овој висоравни - казује Невенка.

Живе од 160 марака социјалне помоћи, која им не може бити ни за лијекове. Бар на тренутак муке им је олакшала екипа Радио Прњавора која им је уручила помоћ.

- Нико нам није долазио у посљедњих десетак година. Као да смо на крају свијета. Изгледа да јесмо. Ову посјету ћемо дуго памтити - каже Драган благосиљајући ненајављене госте.

Пејашиновићи су изгубили здравље, али не и наду да ће им неко помоћи да бар поправе кров одавно дотрајалог објекта који зову својом кућом.

Контакт

Једина веза са свијетом за породицу Пејашиновић је мобилни телефон. Сви који желе да им помогну могу се јавити на број телефона Драгана Пејашиновића - 065/917-937.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана